seo-approving empty image
Oleon Health and Beauty - webshop laten maken

Europees marktleider voor natuurlijke cosmetica

Oleon is een internationale onderneming met meer dan 1000 werknemers en met vestigingen in Europa, Azië en Amerika. Hun USP draait 100% om sustainability en transparantie. De producten van Oleon Health & Beauty, het segment binnen Oleon dat zich focust op ingrediënten voor cosmetica, worden gemaakt op basis van plantaardige oliën en waar mogelijk verpakt in biologisch afbreekbare materialen. 

Oleon H&B is daarmee een voortrekker in deze tijdsgeest waarin duurzaamheid cruciaal is geworden en biedt een antwoord aan de noden van de groeiende cosmetische industrie wereldwijd.

Om hun producten overal ter wereld ter beschikking te stellen van hun B2B-klanten ontwikkelde Starring Jane voor hen een webshop in nopCommerce.

Oleon health & beauty web design development
Longtail productie

Digitale strategie

Longtail

Het doel van deze webshop is in een eerste fase om in te zetten op longtail. Oleon H&B wil daarmee kleinere Europese klanten zoals bijvoorbeeld startups in cosmetica bereiken, maar ook grotere klanten de kans geven om efficiënt in kleinere samples te bestellen voor R&D-doeleinden.

Bij de ontwikkeling werd er rekening mee gehouden dat het online verkoopproces zoveel mogelijk geautomatiseerd verloopt, dus met beperkte tussenkomst van Oleon medewerkers. Door de boost en de mogelijkheden van online verkoop de laatste jaren is deze strategie ook voor fabrikanten van grondstoffen interessant geworden. 

Meer info over de relatie tussen fabrikant, tussenpartijen en eindklanten vind je hier.

Branding

Niet enkel de kleinere klanten worden bereikt met deze nieuwe webshop. Ook voor de huidige klanten wordt het merk 'Oleon Health and Beauty' online doorgetrokken. Het design sluit volledig aan bij de corporate website, www.oleonhealthandbeauty.com.

Onze webshop is gericht op longtail. Online is het makkelijker om kleine hoeveelheden te verkopen, maar dit heeft wel een impact op ons bedrijf - zowel extern als intern. Het was goed dat we samen met Starring Jane konden brainstormen over de juiste aanpak en oplossing voor dit businessmodel.

Liselot De Keyser, Marketing & Communication Manager bij Oleon

Schaalbare B2B-webshop

Klein beginnen, groots denken

De webshop is gelanceerd met een beperkt aantal producten, maar het is wel de bedoeling die in de toekomst verder uit te breiden. De resultaten van deze commerciële tool worden constant geëvalueerd om eruit te leren. Het voortschrijdend inzicht zal bepalen welke richting men zal uitgaan met de shop, en daarom werden onderstaande succesfactoren gedefinieerd bij aanvang van het project:

  • Veel aandacht voor UX en UI;
  • Het merk online presence geven;
  • Producten en prijzen zijn makkelijk beheerbaar door Oleon H&B;
  • Eens opgezet, is het een geoliede machine. Met andere woorden, na lancering is minimale input van Oleon H&B vereist;
  • Automatische controle op blacklisted bedrijven via BTW-nummer dat klanten invullen bij registratie;
  • De resultaten moeten makkelijk meetbaar zijn (learning by doing);
  • Ingecalculeerd voor een latere fase: integratie SAP, herbestellingen, cross- en upselling, toekennen verschillende rechten en rollen,...
Oleon Health and Beauty - webshop laten maken

Keuze voor nopCommerce

Om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen werd de shop opgezet in het cms nopCommerce, een gratis en veilig ASP.NET e-commerce framework dat werd ontwikkeld voor zowel B2B als B2C webshops. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het kan worden ingezet voor zowel kleinere als internationale webshops en dus uitermate geschikt is wanneer er plannen voor uitbreiding zijn.

nopCommerce heeft verregaande en aanpasbare functionaliteiten standaard beschikbaar. Denk aan voorraadbeheer, betaalmogelijkheden, verzending, meertaligheid, gebruik van verschillende munteenheden, integratie met lokale verdelers, marketingtools enzovoort. Tenslotte heeft het platform volop geïnvesteerd in mobile commerce zodat met de smartphone ook zeer laagdrempelig producten kunnen worden aangekocht.

Meer over nopCommerce

Oleon webshop for small quantities

Activatie bij bestaande en nieuwe klanten

De huidige klanten van Oleon H&B kunnen de shop gebruiken om kleine hoeveelheden te bestellen, iets wat voorheen niet mogelijk was. Om hen te bereiken werden mailings uitgestuurd met veel aandacht voor personalisatie. Voor de bestaande klanten zetten we in eerste fase vooral in op awareness door gerichte advertising op te zetten. In nauwe samenwerking met de marketingafdeling van Oleon H&B zal in een volgende fase de volledige customer journey worden doorlopen om de klantervaring te optimaliseren waar mogelijk.

Zet in op e-commerce

Online zijn organisaties voor iedereen zichtbaar en bereikbaar. Via online verkoop kunnen nieuwe markten worden aangeboord, maar een webshop kan ook dienen als testcase voor bepaalde producten. Inzetten op e-commerce laat toe om marktinzichten te verwerven, die de basis vormen voor de bedrijfsstrategie.

De mogelijkheden van online commerce voor jouw organisatie kom je te weten tijdens een Digital Acceleration Day. Meer info vind je hier of via Jan Boudrez ([email protected] of 0497 488 422).