seo-approving empty image

Tip 1: Zorg voor een goede basis

Optimaliseer je data voor commercieel gebruik

De eerste heel belangrijke stap is het bekijken van de kwaliteit van de data waarover je nu beschikt. ERP’s schieten vaak te kort. De gegevens in een Enterprise Resource Planning software kunnen, indien nodig, verrijkt worden met een Product Information Management software (PIM). Deze bevat onder andere uitgebreide productbeschrijvingen, complexe productrelaties, extra beeldmateriaal (foto’s en video’s) en links naar technische fiches. Zo worden deze data echt krachtig en vormen ze een waardevol onderdeel van de B2B e-commercestrategie.

Een digitale strategie met een geoptimaliseerde B2B aanpak is essentieel

Vaak is er door het ontbreken van een digitale strategie geen duidelijke keuze tussen een B2B of B2C aanpak. Hierdoor gebeurt het dat een B2B e-commercesysteem wordt opgezet, maar dat deze eigenlijk ook voor B2C moet kunnen dienen. En daar loopt het mis. Een combinatie van de twee is niet eenvoudig. Soms kan een hybride oplossing de juiste zijn, maar in de meeste gevallen is het beter om het B2B e-commercesysteem te optimaliseren waarvoor het dient en daarnaast een specifieke B2C webshop te voorzien.

Maak de juiste keuze tussen ERP-modules en/of gespecialiseerde e-commercesystemen

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Wat je ook kiest, de mogelijkheid tot integratie met bestaande systemen (ERP, CRM, PIM, DAM en facturatiesoftware) is belangrijk. Het volledige digitale ecosysteem moet dus goed bekeken worden. Ook de mate van personalisatie speelt mee. Een gespecialiseerd e-commercesysteem kan duurder lijken, maar als er specifieke kortingen en prijzen zijn per klantengroep zijn de modules van de ERP mogelijk te beperkt. Ook personalisatie wat betreft talen, regio’s, BTW-stelsels,… zijn niet altijd standaard voorzien.

webapplicatie laten ontwikkelen

Tip 2: Mik op echte meerwaarde voor jouw klanten

Het doel is om bestaande klanten optimaal te kunnen servicen

Ondernemingen struggelen bijvoorbeeld met het feit dat wanneer een vaste klant zich aanmeldt, die geen persoonlijke bestelhistoriek krijgt. Het systeem moet gebruiksvriendelijk zijn en idealiter kunnen volgende zaken:

 • 24/7 bestellingen plaatsen
 • Alle producten en stock in een duidelijk overzicht
 • Mogelijkheid tot het opmaken van offertes
 • Bestellingshistoriek raadplegen
 • Tool die jouw klanten gebruiken naar hun klanten
 • Voordeel ten opzichte van hun concurrenten (snelle levering,…)

Tip 3: vergeet de meerwaarde voor je eigen onderneming niet

Jouw e-commerceplatform wordt een onmisbare tool voor jouw business

Wat goed is voor jouw onderneming, is ook goed voor je klanten. Het systeem is niet enkel iets wat op de achtergrond draait, het is ook een actieve tool voor salesmedewerkers. Als het future-friendly opgezet is kan het zelfs een hefboom zijn voor businessmodel innovatie.

 • Weergave producten en stock
 • Mogelijkheden tot cross- en upsell
 • Vereenvoudinging van administratie
 • Centralisatie / koppeling met je back-office
 • Tool die jouw (sales)medewerkers gebruiken
 • Betere klantenservice
 • Voordeel ten opzichte van je concurrenten
 • Businessmodel innovatie

Benut de mogelijkheden van B2B e-commerce

Een succesvol traject vertrekt vanuit een goed uitgewerkte digitale strategie, niet vanuit een impuls of paniek. Automatiseer zo veel mogelijk en zorg voor de ultieme customer experience. Je kan bijvoorbeeld heel concreet het verschil maken met het automatiseren van de dagdagelijkse bestellingen van vaste klanten. Zorg voor goede begeleiding van je klanten én medewerkers na lancering.

Een B2B webshop kan, als die goed is opgezet, uitgroeien tot je belangrijkste verkoopkanaal. Ideeën uitwisselen over de mogelijkheden binnen jouw ICT-infrastructuur?