seo-approving empty image

Een applicatie met een nobel doel

Wanneer kinderen een dierbaar familielid, vriend of huisdier verliezen is het belangrijk dat ook zij hierom kunnen rouwen. Dit rouwproces verloopt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Een echt antwoord geven op de vragen van kinderen is moeilijk.

Uitvaartspecialist DELA wilde daarom een tool ontwikkelen, in samenwerking met rouwtherapeuten en specifiek afgestemd op de noden van kinderen. Een applicatie met een nobel doel dus: onze kinderen helpen in een moeilijke periode. We zijn uiterst fier dat DELA voor Starring Jane koos om dit voor hen te behartigen.

Rouwapp van DELA

Leon, Marie en de herinneringsboom

Het verlies van een dierbare is sowieso een delicaat onderwerp, en al helemaal als het over kinderen gaat. Een website die kinderen helpt in hun rouwproces maak je niet in het wilde weg. Geen alledaagse uitdaging, geen alledaags doelpubliek en geen alledaags onderwerp. Gezien de gevoeligheid van het thema en de vastberadenheid om dit op de juiste manier aan te pakken, heeft dit project dus veel voorbereiding nodig gehad.

Daarom organiseerde Starring Jane 4 verschillende workshops met de mensen van DELA en rouwtherapeuten, onze rechtstreekse link met de kinderen zelf. Via de praktijk werd de app in ontwikkeling afgetoetst met kinderen van verschillende leeftijden en bijgestuurd tot het helemaal goed zat.

Eén van de hoofddoelen van bij het begin was om de herinnering aan de overledene levendig te houden. Vandaar het idee om – letterlijk – een herinneringswereld te creëren, met in die wereld een boom, sterren en wolken waaraan de kinderen tekeningen (al dan niet in de app zelf gemaakt), geluidsfragmenten of video’s kunnen vast hangen. Leon en Marie, de hoofdpersonages uit de applicatie, begeleiden de kinderen om deze herinneringswereld samen met hen te maken.

Zowel on- als offline beschikbaar

‘Mijn herinnering aan jou’ is in de eerste plaats een website. Een online tool dus, maar die ook gedownload kan worden als applicatie (voor Android). Je kan het dus gewoon installeren en er offline mee werken ook. Alle data die de site verzamelt wordt via een API doorgestuurd naar het PHP framework Laravel.

De tool zit vol interactieve elementen en animaties. Voor de nerds: de functionaliteit die daarachter zit is Vue, een technologie die helemaal gemaakt is op maat van dynamische websites. Ook daar is veel voorbereidend werk aan vooraf gegaan. Om een voorbeeld te geven, de website bevat een luchtballon die omhoog vliegt. Via een screencast werd op voorhand getoond (en bijgestuurd) op welke manier de ballon zou bewegen.

Een succesvolle samenwerking met externe partijen

Deze case is een mooi voorbeeld van hoe verschillende partijen complementair kunnen zijn om tot een resultaat te komen dat gezien mag worden. Er is vragende partij DELA, die de behoefte voelde om aan de noden van kinderen tegemoet te komen tijdens moeilijke momenten. De therapeuten waren een begeleidende factor voor ons om de leefwereld van kinderen en hoe zij met rouw omgaan beter te leren begrijpen. De rechtstreekse input van ons doelpubliek was onmisbaar. De illustrators van Studio Monk gaven met hun ontwerp deze kinderwereld een concrete vorm. Een wereld die tenslotte door Starring Jane werd gedigitaliseerd en voorzien van een intuïtieve user interface waarmee kinderen perfect aan de slag kunnen.

Feweb awards - voor webapplicatie

Bekroond met 2 FeWeb Awards in 2019!

Op de FeWeb Awards die eind 2019 werden uitgereikt werd deze app bekroond met 2 FeWeb Awards: die voor Best Digital App en de Innovation Award. Waarom we deze awards wonnen lees je hier.

Logo Karrewiet

Op Karrewiet van Ketnet

Deze tool is uniek in zijn soort en DELA zelf is er terecht ook trots op. Hun persboodschap werd opgepikt door onder meer Ketnet. Op Allerheiligen was ‘Mijn herinnering aan jou’ één van de hoofditems op Karrewiet, het Ketnet nieuws op kindermaat.

Heb je ook een applicatie of website nodig die een specifieke aanpak vergt? Starring Jane is open minded genoeg om dit goed voorbereid aan te pakken.

In de pers

De lancering en de FeWeb Awards deden heel wat stof opwaaien. Bekijk hier het persbericht van DELA en de artikelen in De Standaard, Made-In Oost-Vlaanderen, Het Nieuwsblad en HLN.

Aftermovie

Herbeleef de avond hier. Met interviews van de winnaars!

 

Dela quote Starring Jane