seo-approving empty image

Iedereen praat erover, maar wat is UX design juist?

Gebruikers worden steeds kritischer en we willen in alles wat we doen een goede beleving ervaren. De interesse in user experience design (of kortweg UX) is dan ook enorm gegroeid de afgelopen jaren. Grote spelers zoals Google zetten 100% in op usability en ook ondernemingen groot of klein beseffen hoe belangrijk UX en designer zijn.

Door de grote interesse en de ‘buzz’ die daarbij komt kijken wordt de term steeds moeilijker te begrijpen. Om user experience te definiëren maken wij gebruik van de honeycomb. Dit model is opgemaakt door Peter Morville, pionier en expert inzake informatiearchitectuur en UX design.

Ux Design - Starring Jane

Een schema om je site aan af te toetsen

Om UX design te definiëren werd vroeger steeds het diagram zoals hiernaast afgebeeld gebruikt. Het toont aan dat er een balans nodig is tussen het cognitieve, het gevoelsmatige en het gebruiksaspect van digitale toepassingen. Toch was er de nood aan een vollediger schema, dat nog dieper inging op UX design. De UX honeycomb werd geboren.

De UX honeycomb is een tool die de alle facetten van UX design uitlegt. Ze helpt om die ‘sweet spot’ te vinden tussen de verschillende gebieden die een goede gebruikservaring mogelijk maken.

Elk facet van UX design kan aan de hand van onderstaand diagram worden verduidelijkt:

UX Design Honeycomb

Wat maakt een positieve gebruikerservaring?

1. Makkelijk te begrijpen

De webshop, website of webapplicatie moet ontworpen worden op een manier die vertrouwd aanvoelt en gemakkelijk te begrijpen is. Een goede structuur is hier essentieel. Vanaf mei 2021 wordt het aspect “gebruiksvriendelijkheid” van websites nog belangrijker en brengt Google drie usability factoren samen onder één noemer: de Core Web Vitals. Nog een extra reden om volop voor een goede gebruikerservaring te gaan dus.

2. Nuttig: noden inlossen

Lost mijn design de noden en verwachtingen van de gebruiker in? Probeer je empathisch in te leven in de wereld van de gebruiker en zorg dat je zo goed mogelijk de behoeften van de gebruiker invult. Creativiteit, testing en onderzoek staan hier centraal.

3. Aantrekkelijkheid is altijd goed

Jouw product moet aantrekkelijk zijn, de gebruiker moet een goede vibe krijgen want dat zorgt voor tevredenheid en engagement. Dat “juiste gevoel” is berust op jouw identiteit en kan je bekomen door goed na te denken over typografie, content (tekst & beeld) en kleuren.

4. Vindbaarheid: het belang van een goede flow!

Een sterke, eenvoudige navigatie met duidelijke call-to-actions zijn cruciaal. Alles zou logisch in elkaar moeten zitten, want wie snel vindt wat hij of zij zoekt zal ook sneller converteren. Op voorhand een sitemap maken is een goede start.

5. Toegankelijkheid

Het design moet toegankelijk zijn zodat alle gebruikers eenvoudig hun weg vinden naar de juiste content. Je kan hiervoor altijd starten bij de web standaarden van W3C.

6. Betrouwbaarheid

Liefde op het eerste zicht bestaat echt online! Een gebruiker kan zeer snel en op details afknappen. Probeer dus meteen de bezoeker te overtuigen van je kunnen en ze vast te houden met een kwalitatief design.

7. Waarde creëren

Het uiteindelijke product moet een meerwaarde zijn voor zowel de organisatie als voor de gebruiker.

Deze 7 aspecten in het grotere plaatje

We hoeven niet allemaal UX experts te zijn. Toch is het belangrijk om gefocust te blijven op het grotere plaatje, zelfs als we kleine aanpassingen doen of ergens bugfixes doen. Als we deze 7 aspecten in het achterhoofd houden tijdens zowel design als development, zorgen we ervoor dat we het best mogelijke doen voor de eindgebruikers.