seo-approving empty image

SEO is al lang geen 'buzz-word' meer. SEO (of search engine optimization) valt niet meer weg te denken uit de digitale wereld en goede webdesigngewoontes spelen hierin een sleutelrol. Gebruikerservaring is een cruciale SEO-quoteringsfactor geworden voor zoekmachines. Met andere woorden: het design van je website en hoe gebruikers hiermee interageren dragen bij aan jouw visibiliteit in de organische zoekresultaten.

Onze designers en marketeers staken de koppen bij elkaar en lijstten voor jou 5 design-aspecten op die een onmiddellijke, positieve impact hebben op jouw SEO-score:

  1. Kies voor een duidelijke navigatiestructuur
  2. Optimaliseer de laadtijd van je website
  3. Voorzie een custom 404-pagina
  4. Vermijd pop-ups
  5. De leesbaarheid van je teksten is topprioriteit

1. Een duidelijke navigatiestructuur

De structuur van je website heeft invloed op verscheidene belangrijke parameters zoals de laadtijd van je website en de duur van een websitebezoek, maar ook op de bounce rate en de conversion rate. Deze parameters zorgen niet alleen voor een hogere plaats in de zoekresultaten, ze dragen ook bij aan een toename in verkopen of leads (en hebben zo onrechtstreeks ook impact op het succes van jouw onderneming).

Wanneer gebruikers niet snel genoeg de juiste informatie vinden of ze weten niet waar ze moeten klikken, dan raak je ze kwijt. Iets wat je liever vermijdt!

Enkele tips voor een duidelijke navigatie:

  • Houd het hoofdmenu eenvoudig. Stel prioriteiten en limiteer het aantal elementen om verwarring tegen te gaan.
  • Vermijd complex en/of technisch vakjargon in het hoofdmenu
  • Het hoofdmenu moet vlot bereikbaar zijn via alle toestellen en browsers. Indien nodig kan de navigatie 'sticky' gemaakt worden bovenaan het scherm zodat die ook tijdens het scrollen zichtbaar blijft.
  • Bij grotere websites: voeg een zoekfunctionaliteit toe zodat bezoekers de gewenste content snel kunnen bereiken.
  • Zorg dat al jouw URL's duidelijk, logisch en beschrijvend zijn. Dit maakt het voor zowel bezoekers als zoekmachines een stuk eenvoudiger om de structuur van jouw website te begrijpen.

Toegegeven: het ontwerpen van een mooie en creatieve navigatie die bovendien bijdraagt aan de algehele SEO-optimalisatie is een spel van geven & nemen. Af en toe zal je een beetje moeten inboeten op creativiteit om een gebruiksvriendelijkere en intuïtievere ervaring te creëren. Een hamburgermenu oogt mooi en eenvoudig, maar voor nieuwe bezoekers zit relevante content op die manier mogelijk te ver verstopt.

2. Optimaliseer de laadtijd van je pagina

De laadtijd van je website is een belangrijke factor die mee jouw rangschikking in de zoekresultaten bepaalt. De manier waarop je website wordt ontworpen speelt hier een grote rol. Idealiter zou je website in minder dan een seconde ingeladen moeten worden (al hangt dit natuurlijk ook af van de internetverbinding van jouw bezoeker).

Enkele tips om de laadtijd van je website te optimaliseren (ook voor developers!)

  • Verklein CSS- en JS-bestanden
  • Gebruik afbeeldingen die niet te groot zijn. Geef ook een specifieke 'width' & 'height' mee
    • Hanteer een maximum breedte van 1920 pixels (px)
    • Kies voor een resolutie van 72 DPI
  • Zorg ervoor dat 'above the fold' - wat je ziet op je scherm als de pagina laadt (zonder te scrollen), er niet té veel moet worden ingeladen. Een zware video of carrousel met 10 afbeeldingen is niet aan te raden. 

Wil je zicht krijgen op deze parameters? Gebruik een tool zoals Lighthouse of PageSpeed Insights. Deze tools tonen waar de optimalisatiemogelijkheden liggen en geven mee hoe je jouw score kan verbeteren. Ook onze blog over de Core Web Vitals van Google kan jou verder op weg zetten om je performance te boosten. 

3. Voorzie een custom 404-pagina

Het botsen op een 404-pagina is nooit een fijne ervaring. Een 404-pagina is het resultaat van een klik op een kapotte link of een klik naar een pagina die niet (meer) bestaat. De standaard 404-pagina meldt dat inhoud niet langer beschikbaar is, maar doet verder geen moeite om bezoekers op de website te houden. De kans is dan ook groot dat jouw bezoeker de website zal verlaten.

Gelukkig is het ook mogelijk om een custom 404-pagina te ontwerpen. Als je rekening houdt met onderstaande best practices wordt de kans een stuk kleiner dat de bezoeker je website verlaat.

404-pagina best practices:

  • Wees creatief. Zorg ervoor dat je de aandacht trekt. De 404-pagina mag zelfs wat meer humor bevatten dan je overige pagina's.
  • Communiceer duidelijk. Vertel kort & bondig dat de pagina niet (meer) bestaat. 
  • Extra: voeg een zoekfunctionaliteit toe aan deze pagina. Zo geef je jouw bezoekers een handig alternatief om alsnog de gewenste informatie te vinden.
  • Lijst de meest bezochte en/of meest relevante pagina's van je website op. 

Idealiter heeft je website geen kapotte links, maar dit volledig uitsluiten is jammer genoeg niet mogelijk. Wanneer jouw bezoeker manueel een link ingeeft in de adresbalk en hier een schrijffout maakt, zal hij of zij sowieso terechtkomen op de ‘404’-pagina. Een leuke 404-pagina zal in dit geval de frustratie bij je bezoeker verminderen.

4. Vermijd pop-ups

Op vele websites worden de pop-ups je als het ware om de oren gezwierd als je voor de eerste keer de website bezoekt. Vooral op het vlak van gebruikservaring zien we dit als een 'bad practice':

  • Je verliest geloofwaardigheid. De gebruiker is zelfstandig op zoek naar informatie, niet naar iets dat hem wordt opgedrongen. Een pop-up komt vaak zeer commercieel en storend over. Daarnaast klikken de meeste bezoekers pop-ups meteen weg, nog voor ze nog maar iets van de pop-up inhoud gelezen hebben.
  • Een bezoeker die gefrustreerd raakt door één of meerdere pop-ups zal de website sneller verlaten. Dit geldt als negatief signaal voor zoekmachines en die zullen je website daarvoor (SEO-gewijs) afstraffen.

Probeer dus zo weinig mogelijk pop-ups te gebruiken. Als je dan toch ééntje zou gebruiken, toon de pop-up dan iets later in de gebruikerservaring zoals bijvoorbeeld op een evenementpagina. Belangrijke informatie wordt idealiter niet via een pop-up gecommuniceerd.

5. Leesbaarheid is topprioriteit

Dit is wellicht het meest kritieke punt om rekening mee te houden in een website design, betreffende SEO. Je bezoekers zijn op zoek naar informatie (producten, content, evenementen, jobs,...). In sommige gevallen zochten ze reeds op andere websites om hun zoektocht beantwoord te zien. Je website moet dus op zo'n manier ontworpen zijn dat gebruikers deze antwoorden op een eenvoudige manier vinden op jouw website.

Een aangename leeservaring zorgt er ook voor dat bezoekers langer op je website blijven. Ook dit zorgt er uiteindelijk voor dat je SEO-score zal verhogen (zie ook tip 1).

Zo creëer je een goede leeservaring op jouw website:

  • Vermijd donkere achtergronden. Je kan dit eventueel gebruiken om iets in de kijker te zetten, maar beperk in dit geval de hoeveelheid tekst. Hou het licht en eenvoudig.
  • Voorzie voldoende witruimte tussen je alinea's en componenten. Witruimte wordt even hard 'gelezen' als de feitelijke tekst.
  • Zorg ervoor dat de lettertypes groot genoeg zijn.
  • Structureer je content aan de hand van titels, subtitels, opsommingen,...
  • Gebruik korte zinnen en paragrafen voor een vlotte leesbaarheid.
  • Voorzie afbeeldingen, infographics en andere contentblokken om grote tekstblokken op te delen. Zou hou je de boel luchtig en interessant! 

Klaar om jouw website naar een hoger niveau te tillen? Combineer de kracht van een aantrekkelijk en intuïtief design met effectieve zoekmachineoptimalisatie (SEO) en genereer meer verkeer, engageer je doelpubliek en vergroot jouw online succes. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips of contacteer onze experts voor ondersteuning op maat!