seo-approving empty image

Wat is wat?

Enige verduidelijking is op zijn plaats, want als het over apps gaat doen verschillende termen de ronde. Applicaties kunnen worden onderverdeeld als volgt:

Mobile app of native app

Dit zijn de apps zoals de meesten onder ons ze kennen: de iconen op je smartphone. We kunnen ons dagelijks leven niet meer voorstellen zonder de mobile app. Meestal zijn dit apps die via een app store moeten worden gedownload en waarvoor een account nodig is. Denk aan Whatsapp of LinkedIn.

Webapp

Bij een webapp hoeft de gebruiker meestal geen account aan te maken. Daardoor ligt de gebruiksdrempel bij een webapp een stuk lager dan bij een mobile app. Een webapp kan je bereiken via een klik op een link en draait gewoon in je browser. Het verschil met een website is dat bij een webapp interactie met de gebruiker plaatsvindt. Een voorbeeld is een online ontwerptool om een interieur samen te stellen. Een PWA is dan weer een uitgebreide webapp (zie verder).

Hybrid app

Een hybrid app tenslotte - de naam verraadt het al een beetje - is een combinatie van een native app en een webapp. Het toont als het ware web-content binnen een native app-omgeving. Hoe dat juist zit lees je verder in dit artikel.

 

Native app mobile app

De native of mobile app

Een native app is een mobile app die is gebouwd voor een specifiek platform, zoals iOS of Android. De app is geschreven in de specifieke taal van het platform, zoals Swift of Objective-C voor iOS en Java of Kotlin voor Android.

Native apps maken gebruik van de specifieke ontwikkeltools, SDK's (Software Development Kits) en APIs (Application Programming Interfaces) van het platform, waardoor ze kunnen profiteren van de meest recente functies en optimalisaties.

Zoals hierboven al gezegd moeten native apps worden gedownload vanuit een app store en is meestal ook registratie vereist. Daardoor is de drempel om ze te gebruiken hoger, maar eens geïnstalleerd ben je wel een vaste waarde op de smartphone van je doelpubliek!

Voordelen native app

 • Hoge prestaties en snelheid, omdat de app direct van op het toestel zelf wordt uitgevoerd
 • Een betere gebruikerservaring, omdat de app beter aansluit bij de look-and-feel van het specifieke platform
 • Meer mogelijkheden doordat de app toegang heeft tot specifieke apparaatfuncties zoals de camera, GPS, sensoren,...

 

Nadelen native app

Native apps zijn vaak moeilijker en duurder om te ontwikkelen omdat ze voor elk platform apart moeten worden gebouwd en onderhouden. Ook zijn native apps alleen beschikbaar via app stores, wat voor sommigen een drempel kan zijn als ze jouw app willen ontdekken of uittesten.

Progressive webapp (PWA)

De PWA, de progressive web app

De PWA is de één van de jongste telgen in de app-familie. Het is een type webapplicatie die specifieke functies van native apps combineert met de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van een website. PWA's bieden een gebruikerservaring die vergelijkbaar is met die van een native app.

Voordelen PWA

 • Een PWA is device-onafhankelijk en werkt zowel op iOS als Android
 • Een PWA heeft de look-and-feel van een native app
 • Geen updates nodig
 • Bereikbaar via een URL (dus in de browser) in plaats van dat ze via een app store moeten worden gedownload
 • PWA's werken doorgaans zonder een internetverbinding. Dit is een belangrijk verschil met een “klassieke” (responsive) website.
 • Ze kunnen vaak sneller laden dan native apps, omdat ze minder resources nodig hebben
 • In veel gevallen zijn PWA's veel beter voor het klimaat dan native apps (minder ontwikkeltijd en minder dataverbruik)
 • Minder duur om te ontwikkelen dan native of hybrid apps
 • Indexeerbaar door zoekmachines, waardoor de inhoud gemakkelijker kan worden gevonden
Ontdek zelf wat kan via whatpwacando.today

 

Nadelen PWA

Het is echter wel belangrijk om te weten dat PWA's nog steeds beperkingen hebben ten opzichte van native apps, zoals toegang tot bepaalde apparaatfuncties en beperkingen in push notificaties (vanaf iOS 16.4 zijn ze wel mogelijk). Daarom kan het zijn dat een native app een beter alternatief is voor specifieke use cases. Ook de afwezigheid op app stores is dubbel. Soms een voordeel, maar ook een nadeel omdat sommigen rechtstreeks via de app store gaan zoeken naar jouw app in plaats van via een zoekmachine.

Hybrid app

De hybrid app

Een hybrid app is een type mobile app die is gebouwd met een combinatie van webtechnologieën (zoals HTML, CSS en JavaScript) en native code (zoals Swift of Java). Het gebruikt een "shell" of container die de web-content toont binnen een native app-omgeving. Deze shell is vaak gebouwd met technologieën zoals Flutter of React Native.

Voordelen hybrid app

Hybrid apps zijn ontworpen om de ontwikkelingssnelheid en -efficiëntie te verhogen door gebruik te maken van bestaande webontwikkelingsvaardigheden en -tools. Dit maakt het mogelijk om een app te bouwen die op verschillende platformen kan worden uitgevoerd, zonder dat de code voor elk platform opnieuw moet worden geschreven. Met andere woorden, een hybrid app gebruikt één codebase voor zowel Android als iOS. Hybrid apps hebben ook toegang tot bepaalde apparaatfuncties - zoals de camera en GPS - via APIs (Application Programming Interfaces) die via de container worden geleverd.

 

Nadelen hybrid app

Tot heel recent waren hybrid apps niet zo performant en responsief als native apps. Maar dat verschil is zo goed als weggewerkt. Het is wel zo dat er bij een hybrid app nog altijd kennis nodig is van de native technologieën. Er komt zeker meer bij kijken dan een simpele druk op de knop om webtechnologie om te zetten in een perfecte app voor bijvoorbeeld de Appstore.

Welke app kies ik nu best?

Laten we niet rond de pot draaien: deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Alles hangt af van de doelen die bepaald zijn in de digitale strategie en van het beschikbare budget. Het is niet zo dat één van de drie altijd de beste optie is, het moet een doordachte keuze zijn.

PWA of hybrid als meest duurzame oplossing

Het app-landschap is sterk onderhevig aan tendensen: beslissingen van een marktplaats om een bepaalde technologie niet meer toe te laten kunnen je app overbodig maken, innovatie van tools zoals React kan plots hybrid de beste keuze maken, scholen die geen native app ontwikkeling meer aanbieden zorgen voor schaarste van deze profielen waardoor het weer moeilijker wordt om native apps te laten ontwikkelen,…

Bij Starring Jane hebben we tot nu toe gekozen om te focussen op PWA's, maar we bekijken volop de mogelijkheden van hybrid. Beide apps combineren de voordelen van allerlei technologieën.