seo-approving empty image

Het is achterhaald om te denken dat Facebook enkel interessant zou zijn voor B2C

We hoeven niet meer te vertellen dat Facebook een krachtig kanaal is. Bijna elk bedrijf is terug te vinden op Facebook, zowel kleine KMO’s als multinationals. Wel werd een hele tijd beweerd dat Facebook enkel nuttig zou zijn voor B2C-bedrijven, maar niets is minder waar. Het sociale netwerk werkt zeker ook voor bedrijven die actief zijn in de B2B-wereld. Hoe je Facebook voor B2B inzet? Dat ontdek je hieronder.

Focus niet op verkoop, maar bied waardevolle informatie aan

Vorig jaar steeg het aantal gebruikers op Facebook tot meer dan twee miljard, en van deze twee miljard gebruikers verzamelt Facebook gegevens. Het is dus een grote bron aan informatie die interessant is voor heel wat bedrijven, bijvoorbeeld voor het opstellen van doelgerichte advertenties.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je een Facebookpagina aanmaakt en er nadien niets meer mee doet. Je moet een volgersbestand opbouwen en interactie genereren. Dit doe je niet door de focus te leggen op pure verkoop, maar door je volgers waardevolle informatie aan te bieden. Post bijvoorbeeld content waaruit ze iets bijleren of inspiratie halen. De mate van betrokkenheid bij je updates hangt namelijk af van het soort content dat je deelt.

Enkele ideeën

  1. Laat je volgers zien wat er zich afspeelt binnen je bedrijf. Post bijvoorbeeld niet enkel een foto wanneer je op een beurs staat, maar maak ook een foto of filmpje van de voorbereiding van je stand. Door transparant te zijn en de persoonlijke identiteit van je bedrijf te tonen kunnen je volgers meeleven en zullen ze sneller actie ondernemen.
  2. Stel vragen aan je volgers om meer interactie uit te lokken. Plaats bijvoorbeeld twee producten of diensten in de kijker en vraag hen wat hun favoriet is. Je kan hen dan bijvoorbeeld laten reageren door middel van een reactie onder je post of aan de hand van een emoticon.
  3. Deel interessante weetjes of cijfers mee over je producten, diensten of bedrijf.
  4. Communiceer nieuws en trends binnen je sector om je fans up-to-date te houden van de laatste nieuwtjes.
  5. Speel in op feestdagen en thematische dagen, zoals Sinterklaas, Driekoningen, Dikketruiendag, Internationale Dag van de Fotografie, Internationale Vrouwendag, en zo meer. Het leuke aan deze dagen is dat je out-of-the-box kan denken, wat resulteert in originele posts.

Je volgers betrekken bij je business zal automatisch voor meer interactie zorgen. Wees ook niet bang voor minder goede feedback van klanten. Zowel positieve als negatieve recensies of opmerkingen zijn van onschatbare waarde, omdat je zo de kans krijgt om nog beter te worden. Daarnaast mag je zeker wat humor gebruiken in je communicatie, maar overdrijf niet. Facebook is wel een informeler kanaal, maar je wil uiteraard nog altijd professioneel overkomen.

social media advertising

Bereik meer mensen met advertenties

Eenmaal je de juiste tone of voice en content te pakken hebt, is het een goed idee om je updates op Facebook te promoten. Adverteren is key voor een groter bereik, aangezien het organisch bereik op Facebook laag is.

Richt je tot de juiste doelgroep

Aan de hand van advertenties kan je zelf bepalen aan welke doelgroep je jouw update toont. Facebook biedt verschillende targetingmogelijkheden aan om jouw gewenste doelgroep zo goed mogelijk te bereiken. Opgeslagen doelgroepen worden het vaakst ingezet. Bij deze soort advertentietargeting kan je onder andere inspelen op leeftijd, locatie, interesses, opleiding, functies, en meer. Het handige hieraan is dat je deze doelgroep opnieuw kan gebruiken bij volgende advertenties.

En segmenteer waar nodig

Naast de opgeslagen doelgroepen zijn er aangepaste doelgroepen. Via deze optie kan je een lijst met e-mailadressen uploaden, bijvoorbeeld van nieuwsbrieflezers, nieuwe of bestaande klanten. Dit kan heel interessant zijn, aangezien bestaande klanten vaak sneller geneigd zijn om je updates te delen. Verder kan je je richten tot mensen die je applicatie hebben gebruikt, websitebezoekers of gebruikers die geïnterageerd hebben met je updates.

Ten slotte biedt Facebook nog vergelijkbare doelgroepen aan. Zo kan je nieuwe gebruikers bereiken op basis van de interesses van bestaande klanten of bezoekers. Het zijn dus profielen overeenkomstig met die in je aangepaste doelgroepen. Bovendien kan je meedelen hoe nauwkeurig de overeenkomsten moeten zijn tussen je aangepaste en vergelijkbare doelgroepen. Hoe specifieker, hoe relevanter de doelgroep. Voor een B2B-bedrijf is het bijvoorbeeld interessant om een aangepaste doelgroep te maken van de beste klanten, om er nadien dan een vergelijkbare doelgroep van te maken.

Leads genereren door te adverteren

Facebook biedt verschillende soorten advertenties aan, bijvoorbeeld met een afbeelding of video, of in de vorm van een diavoorstelling of carrousel. Een recentere advertentievorm die enorm interessant is voor bedrijven, zijn leadadvertenties. Deze advertenties tonen, nadat je erop hebt geklikt, een formulier waarbij je contactgegevens reeds zijn ingevuld. Hierdoor kunnen geïnteresseerden hun aanvraag met één klik verzenden en wordt het dus eenvoudiger om leads te genereren. Leadadvertenties zijn bijvoorbeeld handig voor inschrijvingen op je nieuwsbrief of registraties voor een evenement.

Nog enkele tips

Onderstaande zaken klinken jou misschien bekend in de oren, maar ze zijn van groot belang wanneer je een bedrijfspagina op Facebook beheert. Eerst en vooral is het belangrijk dat je volgers je bedrijf meteen herkennen. Breng je merkidentiteit dus duidelijk in beeld. Zorg ervoor dat je profielfoto (logo) scherp en duidelijk wordt getoond en creëer een aansprekende omslagfoto (of -video). Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat ook je contactgegevens en bedrijfsomschrijving volledig en correct zijn ingevuld.

Verder kan je heel wat informatie halen uit de statistieken van je Facebookpagina. Zo kan je onder andere nagaan welke van je updates het beste scoren bij je doelgroep aan de hand van het bereik, aantal likes, reacties, en andere aspecten. Een belangrijke tactiek voor het verbeteren van de prestaties van je Facebookpagina is het plaatsen van posts op het juiste moment. Bekijk dus zeker eens op welk uur je meeste volgers actief zijn. Op die manier kan je je updates inplannen op het moment waarbij de kans op betrokkenheid het grootst is.

Dive into Facebook

Facebook biedt zowel voor B2C- als B2B-bedrijven verschillende mogelijkheden om de gewenste doelgroep én nieuwe klanten te bereiken. Wil je graag advies over je huidige bedrijfspagina, hulp bij het creëren van een concrete Facebookstrategie of wil je aan de slag met Facebookadvertenties? Contacteer ons.