seo-approving empty image

Onder het credo ‘Durf Denken’ daagt de UGent iedereen uit tot een kritische kijk op de maatschappij. Het doel van onze samenwerking met de universiteit sluit naadloos aan op deze stelling.

  • Opdracht vanuit federale overheid

  • Op een efficiënte manier binnenkomende projectvoorstellen analyseren op hun relevantie mbt Sustainable Development Goals (SDG)

  • Automatisatie (op maat gemaakt in .NET

Uitdaging

Jaarlijks krijgt de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, onder leiding van Prof. Olivier Degomme, ontelbare projectvoorstellen op hun bord. Concreet kwam het er tot voor kort op neer om omvangrijke PDF documenten te lezen, te analyseren en vervolgens een SDG-5 score toe te kennen. Een enorm tijdrovend werk waar veel precisie en geduld voor nodig is. Bovendien verwerkt elke onderzoeker de voorstellen op zijn of haar eigen manier en komt er automatisch een lichte subjectiviteit bij kijken.

UGent klopte aan bij Starring Jane om dit proces te automatiseren. Waar UGent vroeger maanden aan het lezen en analyseren was, worden vandaag de projecten geïmporteerd in een platform en weet men binnen enkele seconden of een project al dan niet bijdraagt aan een SDG, en in welke mate.

Oplossing

Machine learning

Ons .NET team maakte voor dit portaal gebruik van de technologie Azure. Het machine learning platform van Azure, de blob storage, de SQL databases en het portaal zelf zijn allemaal geïntegreerd tot één ecosysteem. Op die manier kan UGent eenvoudig uitbreidingen aan hun algoritmes toevoegen zonder dat er code of configuratie vereist is langs de kant van Starring Jane.


Score als basis voor subsidies

Voor UGent zijn de resultaten die uit de analysetool voortvloeien interessant om te meten hoeveel projectvoorstellen bijdragen tot een duurzamere maatschappij. De universiteit richt zich dus vooral naar onderzoek en statistieken, maar onze tool wordt ook voor een andere reden gebruikt. Andere overheidsinstanties kunnen ermee bepalen hoeveel subsidies een project krijgt in verhouding tot de relevantiescore. Krijgt een project een hoge relevantiescore? Dan zal de subsidie ook hoger zijn.

Gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes

SDG’s of Sustainable Development Goals is de benaming voor de doelstelling van de Verenigde Naties om wereldwijd te streven naar een beleid dat bijdraagt tot duurzamere ontwikkeling. Een SDG wordt onderverdeeld in richtlijnen. Die specifieke richtlijnen zorgen er samen voor dat het algemene doel wordt bereikt. Waar het hier concreet over gaat is de SDG-5. Deze SDG handelt specifiek rond gendergelijkheidvrouwvriendelijkheidgelijkheid tussen genders en in de LGBTQ-community.

Starring Jane was uiterst toegewijd om ons project en ideeën uit te werken. Ze gingen verder dan enkel het development van dit platform. Hun team geloofde oprecht in ons concept en stond altijd klaar om oplossingen te zoeken om een zo goed mogelijk eindproduct te bekomen. 
Het dev-team doet moeite om de technische aspecten helder uit te leggen en ideeën snel te vertalen naar een technische uitwerking op maat van het project. Starring Jane geeft de indruk van het project een prioriteit te maken en was altijd beschikbaar voor vragen, brainstorms of verheldering over de voortgang. Een verademing wanneer je moet vertrouwen in de expertise van externe partners.

David Eeckhout, onderzoeker aan UGent

Resultaat

  • Zoveel mogelijk automatische verwerking waardoor er veel minder repetitieve taken zijn voor de onderzoekers.
  • De mogelijkheid om nieuwe algoritmes te kunnen koppelen aan het platform. Op die manier kunnen er naast de SDG-5 ook andere SDG’s worden onderzocht.
  • Een veilig systeem dat de onderzoeksdata veilig bewaart.
  • De mogelijkheid om de scores, projecten en data te kunnen exporteren. Deze datasets kan men later gebruiken voor machine learning.