seo-approving empty image

Vereenvoudigen en automatiseren

Bij het onderhouden van een B2B-webshop komt heel wat administratie kijken. Om onze klanten (en hun klanten) een zo aangenaam mogelijke shopervaring te bieden, proberen we die administratie maximaal te vereenvoudigen en/of te automatiseren.

Voor één van onze klanten, een bedrijf dat airconditioning, ventilatie en warmtepompen aanbiedt, startte dat proces met het bouwen van een nieuwe webshop op basis van NopCommerce.

De voordelen van NopCommerce

NopCommerce (een open-source ecommerce oplossing waar ons .NET-team reeds jarenlang ervaring mee heeft) biedt tal van mogelijkheden aan die cruciaal zijn voor het onderhouden van een webshop, zoals:

  • Productbeheer
  • Klantenbeheer
  • Opvolging bestellingen
  • Beheer betaalmethoden
  • Beheer shippingproviders

Daarnaast is NopCommerce makkelijk uit te breiden en aan te passen naar de specifieke noden van de klant. Zo zijn er in dit geval modules toegevoegd om technische fiches van de apparaten beschikbaar te maken voor de gebruikers van de webshop, om serviceaanvragen te doen door middel van een contactformulier, alsook een module die een koppeling met AFAS software mogelijk maakt.

NopCommerce koppeling met AFAS

Een belangrijke succesfactor van het project was een naadloze koppeling met AFAS, het ERP-systeem waar onze klant gebruik van maakt.

Zo worden bijvoorbeeld alle producten vanuit de AFAS-catalogus gesynchroniseerd met de webshop, inclusief alle producteigenschappen, afbeeldingen en relevante documenten. Dit wordt periodiek geüpdatet zodat de producten op de webshop altijd een exacte weerspiegeling zijn van de producten in het ERP-systeem.

Daarnaast is het ook mogelijk om eindklanten vanuit AFAS toegang geven tot de webshop om zo specifieke kortingen toe te kennen per productgroep en per klant. Op die manier kan je erg persoonlijk inspelen op specifieke noden en wensen.

Ook voor de eindklant heeft de koppeling met AFAS heel wat voordelen. Elke wijziging die een eindklant doorvoert in zijn of haar profiel (bijvoorbeeld het toevoegen of wijzigen van leveradressen), wordt automatisch en onmiddellijk aangepast in het ERP-systeem. Daarnaast wordt elke geplaatste bestelling via de webshop meteen doorgestuurd naar AFAS, waardoor deze bestelling meteen verwerkt kan worden.

Safeconnect & Afas Software & Starring Jane

Koppeling via middleware SafeConnect

Deze koppeling tussen AFAS en de webshop in NopCommerce werd gemaakt in SafeConnect, een middleware ontwikkeld door Starring Jane die het eenvoudig maakt om koppelingen te leggen tussen verschillende applicaties.

Aan de NopCommerce-zijde werd door ons -een custom REST-api die de nodige informatie voor de koppelingen blootstelt- aan SafeConnect geïnstalleerd. Bij AFAS werd gebruik gemaakt van de API die AFAS zelf aanbiedt. Deze AFAS-API biedt de mogelijkheid om verschillende Get-Connectoren aan te maken waaruit alle data opgevraagd kan worden. Deze connectoren kunnen worden aangepast naargelang de noden van de klant, waardoor we zeer gericht en volledig op maat kunnen werken. In dit concreet geval werden er dan custom Get-Connectoren aangemaakt om alle data in verband met klanten, producten, prijzen en kortingen op te vragen. Het doorsturen van de bestellingen naar AFAS gebeurt dan weer met de vaste Update-Connectoren, die niet aanpasbaar zijn.