seo-approving empty image

In juni 2023 is het zover. Vanaf dan is Google Universal Analytics niet langer beschikbaar en moet iedereen overschakelen naar Google Analytics 4. Over wat GA4 nu precies inhoudt schreven we eerder al dit artikel. Eén van de belangrijkste verschillen is dat de bounce rate voorgoed tot het verleden zal behoren!

Maar waarom zou je nu al je vertrouwde Analytics tool inruilen voor de gloednieuwe versie? Er is toch geen haast bij?

Waarom zo snel mogelijk overstappen naar Google Analytics 4 een goed idee is

Op dit moment bevindt GA4 zich niet langer in de beta fase. Toch hebben wij (en vele andere marketeers) ondervonden dat nog niet alle functionaliteiten op punt staan.  Google belooft de komende jaren actief te blijven optimaliseren en verbeteren. De kwaliteit en het aantal functionaliteiten zullen alleen maar toenemen. 

Toch raden we jou aan om nu al een Google Analytics 4-account toe te voegen aan je website. Bij de officiële overschakeling in juli 2023 wordt je historische data uit Universal Analytics namelijk niet overgezet naar Analytics 4. Je kan dus beter nu al starten met data-verzameling en een historiek beginnen opbouwen. 

Beide analytics versies naast elkaar laten draaien

Je kan je vertrouwde Universal Analytics en Google Analytics 4 beiden toepassen op je website. Op die manier heb je ruimschoots de tijd om de nieuwe interface van Google Analytics 4 te leren kennen. 

Zo heb je op 1 juli 2023, wanneer de overstap verplicht wordt, al minimaal een jaar aan waardevolle data verzameld en is de interface niet langer onbekend terrein. Hoe meer data je hebt, hoe nuttiger de nieuwe functionaliteiten van GA4 (machine learning, aangedreven inzichten, voorspellingen...) zullen zijn.

Onderstaande stappen helpen je op weg!

Stap 1: Installeer Google Analytics 4

Zet een Google Analytics 4-property op voor je website en/of app via de Installatie-assistent in Google Analytics. Laat je ondersteunen door jouw digital marketeer en websitebouwer. Vergeet ook jouw Google Ads-account niet te koppelen en sluit intern verkeer alvast uit.

 

Stap 2: Creëer doelen

Met GA4 is Google helemaal afgestapt van ‘Doelen’. Conversies kan je nu enkel meten aan de hand van 'Gebeurtenissen'. Er zijn geen kant-en-klare doeltypes meer beschikbaar. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je wil meten en welke GA4-metrics je daar aan wil koppelen. Een moeilijke, maar zeer waardevolle denkoefening!

Ons advies: probeer in de periode juni-juli-augustus 2022 jouw Google Analytics 4-account op te zetten en ga de tool verkennen. Wanneer je in de zomer van 2022 jouw doelen hebt ingesteld kan het verzamelen van waardevolle data echt beginnen. 

 

Stap 3: Blijven bijleren

De interface van Google Analytics 4 verschilt volledig met de interface van Universal Analytics. Ook gebruikt deze versie tal van nieuwe benamingen en andere rapporten. Wacht dus niet om deze tool te ontdekken. In het begin is het wat zoeken, maar de voordelen van Google Analytics 4 zijn die moeite echt wel waard!

Hulp nodig?

Ben je klant bij Starring Jane? Dan contacteren we jou binnenkort om jouw Google Analytics 4-account klaar te zetten. Zoek je liever naar een alternatief? Ook daar kunnen we jou mee helpen!  

Ben je nog geen klant maar wens je ondersteuning? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie