seo-approving empty image

SEO trend 1: optimaliseren voor de gebruikerservaring blijft cruciaal

Een uitstekende gebruikerservaring (UX) is de hoeksteen van een succesvolle website in 2025. Met Google’s Core Web Vitals - die de snelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van een pagina meten - wordt het belang van een snelle en gebruiksvriendelijke website verder onderstreept. Als jouw bedrijf hier niet aan voldoet, dan loop je het risico om lagere rankings te krijgen, wat direct de zichtbaarheid en de conversiepercentages negatief beïnvloedt.

Gebruik tools zoals Google Lighthouse en Google Analytics om de prestaties van je website regelmatig te monitoren en te verbeteren. Continu nazicht via Google Analytics en Search Console helpt je bij het vroegtijdig identificeren en oplossen van problemen, wat essentieel is voor het behouden van een snelle en efficiënte website.

Als jouw website daarbij een intuïtieve navigatiestructuur heeft, zullen jouw bezoekers snel en eenvoudig de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Dit is vooral belangrijk in een B2B-context waar tijd geld is. Gebruik interne links om bezoekers naar relevante content te leiden en hun betrokkenheid te vergroten.

Optimaliseer je website voor de drie Core Web Vitals:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Zorg ervoor dat grote afbeeldingen en video’s snel laden door ze te optimaliseren en gebruik te maken van lazy loading.
  • First Input Delay (FID): Minimaliseer JavaScript en vermijd lange taken om de interactietijd te verbeteren.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Gebruik vaste afmetingen voor elementen en voorkom onverwachte layout veranderingen om de visuele stabiliteit te waarborgen.

Door deze optimalisaties door te voeren, kun je niet alleen je rankings in Google of andere zoekmachines verbeteren, maar ook jouw klanten een betere gebruikerservaring bieden. Dit zal uiteindelijk ook bijdragen in hogere conversiepercentages en meer impact voor jouw bedrijf.

SEO trend 2: de dominantie van voice search

Voice search speelt een cruciale rol in bredere trends rond toegankelijkheid en gebruikersgemak. Spraakgestuurde technologieën zoals Google Assistant en Amazon Alexa dragen bij aan een inclusieve digitale omgeving en verbeteren de gebruikerservaring. De European Accessibility Act (EAA), die vanaf 28 juni 2025 van kracht wordt, vereist dat digitale diensten en producten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht fysieke mogelijkheden. Door je website te optimaliseren voor deze technologieën, kun je bijdragen aan een betere toegankelijkheid en een verbeterde gebruikerservaring.

Het optimaliseren van je website voor spraakgestuurde zoekopdrachten betekent dat je duidelijke en eenvoudig te begrijpen taal gebruikt. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de algemene gebruiksvriendelijkheid van je site, maar maakt je content ook toegankelijker voor een breder publiek. Zorg ervoor dat je content beschikbaar is voor mensen met beperkingen door transcripties voor audio- en videocontent te bieden en alt-teksten voor afbeeldingen te gebruiken.

Daarnaast kan het optimaliseren voor natuurlijke taal je content relevanter maken. Gebruik longtail zoekwoorden en creëer FAQ-pagina’s die inspelen op de vragen van je doelgroep. Het gebruik van schema markup helpt zoekmachines de context van je content beter te begrijpen, wat niet alleen de vindbaarheid verbetert, maar ook de toegankelijkheid van je website.

Hoewel voice search momenteel minder prominent is voor B2B bedrijven, kan de combinatie van artificiële intelligentie en voice technologie in de toekomst een grotere rol spelen. Dit biedt kansen om je website nu al voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen, waardoor je voorop blijft lopen in gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Door deze optimalisaties door te voeren, kun je niet alleen je website beter toegankelijk maken, maar ook je zoekmachine rankings verbeteren, wat leidt tot een betere vindbaarheid en een positief effect op je bedrijfsresultaten.

SEO trend 3: het belang van E-E-A-T (experience, expertise, authoritativeness, trustworthiness)

E-E-A-T (experience, expertise, authoritativeness, trustworthiness) blijft een essentiële factor voor SEO in 2025. Google hecht steeds meer waarde aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van content, vooral binnen B2B-omgevingen waar beslissingen vaak gebaseerd zijn op de geloofwaardigheid van de informatiebron. Het optimaliseren van je website volgens E-E-A-T-principes kan je helpen om hogere rankings te behalen en meer vertrouwen te wekken bij potentiële klanten.

Zorg ervoor dat je content geschreven is door experts in het vakgebied met aantoonbare ervaring. Gebruik biografieën en links naar hun professionele profielen om deze expertise te onderbouwen. Dit vergroot de geloofwaardigheid van je content en zorgt ervoor dat bezoekers meer vertrouwen hebben in de informatie die je biedt.

Autoriteit wordt verder versterkt door het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites binnen je branche. Samenwerken met invloedrijke partners en genoemd worden in relevante publicaties kan je website meer gewicht geven in de ogen van zoekmachines. Zorg ervoor dat je actief werkt aan het opbouwen van een sterk linkprofiel door waardevolle content te creëren die anderen op hun beurt willen delen met hun netwerk.

Vertrouwen bouw je op door transparantie en betrouwbaarheid te waarborgen. Dit kan door klantbeoordelingen en testimonials prominent op je website te plaatsen, evenals door duidelijke contactinformatie en een goed beveiligde website (met HTTPS). Toon je betrokkenheid bij het beschermen van gebruikersdata door een uitgebreid privacybeleid en naleving van relevante regelgeving, zoals de GDPR.

Door de E-E-A-T-principes te integreren in je SEO-strategie, kun je niet alleen je zoekmachine rankings verbeteren, maar ook een sterke reputatie opbouwen binnen je sector. Dit leidt tot meer vertrouwen bij potentiële klanten, hogere conversiepercentages en een versterkte positie in de markt.

SEO trend 4: Lokale SEO wordt persoonlijker en specifieker

Lokale SEO blijft een belangrijk aspect, zelfs voor B2B bedrijven die vaak op grotere schaal opereren. Het personaliseren van lokale zoekresultaten kan nog steeds waardevol zijn, vooral als je bedrijf lokale vestigingen heeft. Een effectieve aanpak is het aanpassen van je SEO-strategie aan culturele en linguïstische verschillen. In België bijvoorbeeld, verschilt het Nederlands aanzienlijk van dat in Nederland, wat invloed heeft op SEO.

Gebruik de juiste hreflang-tags om locaties op te splitsen en zorg voor aparte Google Mijn Bedrijf-profielen (GMB) voor elke vestiging. Dit helpt je om accuraat zichtbaar te zijn in lokale zoekresultaten. Daarnaast is het belangrijk om lokale zoekwoorden te gebruiken en content te creëren die specifiek is voor de regio waarin je opereert. Dit verhoogt de relevantie voor lokale zoekopdrachten.

Reviews en Reputatiebeheer

Het actief beheren van reviews en je online reputatie is cruciaal. Stimuleer tevreden klanten om positieve beoordelingen achter te laten en reageer adequaat op negatieve feedback. Dit kan niet alleen je reputatie verbeteren, maar ook je lokale SEO-resultaten. Google hecht veel waarde aan klantbeoordelingen en een actief beheer hiervan kan bijdragen aan hogere rankings.

Schema Markup en Technische SEO

Gebruik schema markup om lokale bedrijfsinformatie zoals adres, openingstijden en contactgegevens duidelijk te presenteren. Dit helpt zoekmachines om je informatie beter te begrijpen en prominenter weer te geven in lokale zoekresultaten. Combineer dit met andere technische SEO-elementen om de algehele vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Door deze strategieën te integreren, kun je je lokale aanwezigheid versterken en tegelijkertijd een bredere SEO-strategie ondersteunen, wat leidt tot een grotere impact op je doelgroep.

SEO trend 5: AI en machine learning in SEO

AI en machine learning zijn tegenwoordig cruciale componenten van SEO-strategieën. De geavanceerde algoritmen die zoekmachines gebruiken, begrijpen zoekintenties steeds beter, wat leidt tot relevantere resultaten. Dit betekent dat jouw SEO-strategie voortdurend moet evolueren om concurrerend te blijven.

AI-tools kunnen je helpen met zoekwoordanalyse, contentcreatie en trendvoorspelling, waardoor je efficiëntie verhoogt. Veel van jouw collega’s hebben al geëxperimenteerd met tools zoals ChatGPT, Midjourney, Claude, en Bard. Sommigen hebben zelfs hun eigen AI-assistenten gebouwd om specifieke problemen aan te pakken en efficiënter te werken.

Chatbots en virtuele assistenten verbeteren de gebruikerservaring door directe antwoorden te geven op vragen van bezoekers, wat de betrokkenheid verhoogt en de tijd die ze op je website doorbrengen verlengt. Machine learning helpt zoekmachines de context van content beter te begrijpen, dus het is belangrijk om content te creëren die niet alleen zoekwoord-rijk, maar ook contextueel relevant is.

Het gebruik van natuurlijke taal en het beantwoorden van specifieke vragen kan je helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten. Door AI en machine learning te integreren, kun je nauwkeuriger inspelen op de behoeften van je doelgroep. Dit leidt tot een betere gebruikerservaring, hogere betrokkenheid en een versterkte concurrentiepositie.

 

SEO trend 6: de impact van visuele en video content

Visuele en video content nemen een steeds prominentere plaats in binnen SEO-strategieën. Mensen zijn visueel ingesteld en geven vaak de voorkeur aan video’s boven tekst. Dit betekent dat video’s een krachtige tool zijn om je boodschap over te brengen en je publiek te betrekken. Optimaliseer daarom je video’s voor zoekmachines door gebruik te maken van relevante titels, beschrijvingen en tags. Het toevoegen van transcripties maakt je video’s toegankelijker en verbetert de indexeerbaarheid, wat cruciaal is voor SEO.

Visual search, waarbij gebruikers zoeken op basis van afbeeldingen, groeit ook snel. Dit betekent dat het optimaliseren van afbeeldingen essentieel is. Gebruik alt-teksten om zoekmachines te helpen begrijpen waar je afbeeldingen over gaan en zorg ervoor dat ze relevant zijn voor je content. Afbeeldingen moeten snel laden en van hoge kwaliteit zijn om een positieve gebruikerservaring te garanderen.

Door de toenemende populariteit van platforms zoals YouTube en de integratie van video’s in sociale media, kun je een groter publiek bereiken en je merkbekendheid vergroten. Visuele content heeft niet alleen een hogere betrokkenheidsfactor, maar kan ook helpen om complexere informatie duidelijk en aantrekkelijk over te brengen.

Door te investeren in visuele en video content en deze te optimaliseren voor SEO, kun je de zichtbaarheid van je website verbeteren, je doelgroep beter betrekken en je concurrentiepositie versterken. Dit leidt tot een grotere merkbekendheid en kan uiteindelijk bijdragen aan de groei van je bedrijf.

SEO trend 7: het toenemende belang van privacy en beveiliging

Met de groeiende zorgen over privacy en beveiliging hecht Google steeds meer waarde aan veilige websites. Bezoekers en klanten willen erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens beschermd zijn. Dit betekent dat je website niet alleen goed beveiligd moet zijn, maar ook transparant in hoe je data verzamelt en gebruikt.

Het gebruik van HTTPS is een fundamentele stap om de beveiliging van je website te waarborgen. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens die tussen de gebruiker en de website worden verzonden, versleuteld zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de bescherming van persoonlijke gegevens, maar ook voor SEO, aangezien Google veilige websites hoger waardeert.

Naast HTTPS is het belangrijk om een duidelijk privacybeleid op je website te hebben. Dit beleid moet transparant uitleggen welke gegevens je verzamelt, hoe deze worden gebruikt, en welke rechten gebruikers hebben met betrekking tot hun gegevens. Naleving van regelgeving zoals de GDPR (General Data Protection Regulation) is hierbij essentieel.

Het beschermen van gebruikersdata gaat verder dan alleen technische maatregelen. Het omvat ook organisatorische maatregelen en bewustzijn binnen je bedrijf. Regelmatige audits en updates van je beveiligingspraktijken helpen om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.

Door te investeren in privacy en beveiliging, kun je het vertrouwen van je bezoekers en klanten winnen. Dit vertrouwen leidt niet alleen tot een betere gebruikerservaring, maar kan ook bijdragen aan hogere conversiepercentages en klantloyaliteit. Bovendien beschermt het je bedrijf tegen mogelijke juridische en financiële gevolgen van datalekken.

Conclusie: dit is de impact van SEO trends in 2025

Het SEO-landschap in 2025 wordt gekenmerkt door een verhoogde focus op gebruikerservaring, toegankelijkheid, en de integratie van geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning. Het belang van E-E-A-T, lokale SEO-strategieën, en visuele content blijft toenemen. Privacy en beveiliging zijn cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen bij je klanten.

Wil je jouw SEO optimaliseren en voorop blijven in dit dynamische landschap? Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen je online aanwezigheid te versterken en je bedrijfsdoelen te bereiken.

Kevin Braem

Klaar om jouw SEO onder handen te nemen?

Bij Starring Jane weten we van aanpakken. Al meer dan 30 jaar maken we websites voor B2B bedrijven. Daarbij hebben we alle Google trends bijgehouden, waardoor onze klanten steeds een geoptimaliseerde website hebben.