seo-approving empty image
gebruiksvriendelijke website voor seo

1. Optimale gebruikerservaring blijft zeer belangrijk

Gebruiksvriendelijke websites krijgen voorrang in Google. Zie ook ons artikel over Core Web Vitals. Je website sluit dus best zo goed mogelijk aan bij de wensen van je bezoekers. Ook een duidelijke navigatie is belangrijk, zodat surfers snel vinden wat ze zoeken. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw website als gebruiksvriendelijk wordt ervaren en welke factoren zullen een grotere rol spelen bij de rankschikking in de zoekopdrachten?

Eerst en vooral moet je waardevolle, relevante content voorzien om te beantwoorden aan de vragen en noden van je bezoekers. Via Google Analytics kan je bijvoorbeeld het gedrag van je websitebezoekers in kaart brengen, zoals nagaan hoe lang ze op een bepaalde pagina vertoeven, op welke links ze klikken, hoe hoog het bouncepercentage is, enzovoort.

De bouncerate is het percentage bezoekers dat op je website belandt en hier zonder door te klikken direct weer weggaat. Hoe hoger dit getal, hoe slechter, maar een hoge bouncerate is niet altijd negatief. Zo kan een bezoeker bijvoorbeeld terechtkomen op één van je blogberichten en verlaat deze persoon je pagina meteen weer na het lezen ervan.

Wanneer je homepagina echter een hoog bouncepercentage heeft, is er meer aan de hand. Je wilt dan namelijk niet dat mensen je website direct terug verlaten, aangezien je vanuit de homepagina meestal doorlinkt naar andere interessante pagina’s.

Zorg verder voor structuur in je teksten aan de hand van tussentitels en voldoende witregels, zodat deze scanbaar blijven. Vermijdt zeker ook grammaticale fouten en hou je webpagina’s up-to-date, want Google houdt niet van verouderde content.

Ten slotte zal ook de snelheid van je website een steeds grotere rol spelen bij zoekmachine-optimalisatie. Concreet betekent dit dat al je webpagina’s snel moeten worden geladen op alle soorten apparaten.

Maar wat is snel? Wel, Google raadt aan om je pagina binnen de drie seconden te laten verschijnen. Anders bestaat de kans dat potentiële bezoekers zullen afhaken. Niets is namelijk vervelender dan klikken op een link en moeten wachten tot een pagina volledig geladen is.

Een veelvoorkomend, maar makkelijk te verhelpen probleem hierbij is het gebruik van te groot beeldmateriaal. Optimaliseer dus eerst je afbeeldingen alvorens ze in je website te plaatsen.

2. Toename van voice search

Bij zoekmachine-optimalisatie wordt vaak enkel geoptimaliseerd op basis van short tail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit één tot drie woorden en genereren meestal hoge zoekvolumes. De dag van vandaag worden echter steeds meer zoekopdrachten al sprekend uitgevoerd, bijvoorbeeld aan de hand van digitale assistenten zoals Google Assistant. Dit wordt ook wel voice search genoemd. Op die manier kan een zoekopdracht sneller en gedetailleerder worden voltooid.

Bovendien is je zoekgedrag anders wanneer je spreekt of wanneer je typt. Al typend zal je namelijk zo weinig mogelijk woorden gebruiken, al sprekend zal je eerder de vraag “waar is het dichtstbijzijnde restaurant in Gent?” stellen en niet “restaurant Gent”. Hierdoor ontstaat de nood om niet alleen te focussen op zoekwoorden, maar ook op vragen en zinnen. Longtail zoekwoorden worden dus steeds belangrijker om je content op te stellen.

3. Meer focus op natuurlijke linkbuilding

Al jarenlang kijkt Google naar de aanwezigheid van links voor het ranken van webpagina’s. Kwalitatieve backlinks zijn nog steeds van belang voor een goede vindbaarheid in Google. Dit houdt in dat andere websites met een hoge betrouwbaarheidsfactor doorlinken naar jouw website.

Echter zijn zoekmachines nu ook in staat om vermeldingen van merken, organisaties en personen te herkennen zonder dat het nodig is om er expliciet naar te linken. Niet enkel de link zelf, maar ook de content rondom de link wordt dus belangrijker.

Daarnaast zal bij zoekmachine-optimalisatie ook rekening gehouden worden met backlinks die niet rechtstreeks iets met jouw business te maken hebben of aansluiten bij het onderwerp van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan vermeld worden op nieuwswebsites, websites die focussen op goede doelen, en andere. Op die manier creëer je een natuurlijk linkprofiel.

seo mobile first

4. Mobielvriendelijkheid van je website is prioriteit

De laatste jaren is het aantal mobiele zoekopdrachten enorm gestegen, zelfs hoger dan het aantal zoekopdrachten via desktop. Een groot deel hiervan is lokaal zoekgedrag, aangezien mensen vaak iets opzoeken wanneer ze op pad zijn. En dat willen ze natuurlijk snel kunnen doen, mét resultaat.

Om die reden hecht Google veel belang aan mobielvriendelijke en snelle websites. Meer nog, Google zal zelfs de mobile-first index hanteren. Dit wil zeggen dat de mobiele versie van je website beschouwd zal worden als de ‘echte’ versie. Op die manier sluit hun algoritme nog beter aan bij het zoekgedrag van gebruikers.

5. Opmars van visual search

Zoekmachines worden steeds visueler. Gedurende een lange tijd heeft Google afbeeldingen enkel geïnterpreteerd aan de hand van tekstuele fragmenten, namelijk alt-tags en titel attributen. Nu komt daar ook nog herkenning bij aan de hand van kunstmatige intelligentie, ook wel visual search genoemd. Een gekend voorbeeld hiervan is Google Afbeeldingen, waarbij je een foto kan uploaden en Google jou vervolgens verwante afbeeldingen toont. Ook Pinterest Lens werkt met dit principe.

Is jouw site goed geoptimaliseerd voor goede zoekresultaten?

Er valt zonder twijfel meer te halen uit het zoekresultaat van jouw website. Geen tijd om het zelf uit te zoeken? Contacteer ons.