seo-approving empty image

Op voorhand uitstippelen

Via marketing automation teken je als het ware een reeks van contactmomenten uit die een gebruiker heeft met jouw bedrijf, waarbij je de interacties laat afhangen van de van wat je bezoeker tijdens die contactmomenten doet. Daarbij kunnen verschillende kanalen door elkaar worden ingeschakeld. Een bepaalde klik op een social ad kan resulteren in het versturen van een mailing enkele dagen later, vervolgd door een sms wanneer die persoon geklikt heeft op een bepaalde link in die mailing.

Gepersonaliseerde content

Enkel tonen wat jouw doelpubliek interesseert

Het grote voordeel van een marketing automatisatie is dat je je doelpubliek kan segmenteren op basis van interesse, en zo gepersonaliseerde info kan aanbieden.

Aan het begin van een automatisatie spreek je meestal een grote groep aan. Gaandeweg kom je de interesses te weten van die personen, waarna aangepaste boodschappen worden getoond. Laat iemand van bij het begin weten niet geïnteresseerd te zijn, dan wordt hij of zij vanaf dat moment uitgesloten van de flow.

Zo houd je enkel gekwalificeerde leads over en hoef je verder ook geen mediabudget te spenderen aan mensen die waarschijnlijk toch niet zullen converteren.

marketing automation

Tijdswinst

Intensieve voorbereiding

Ok, marketing automation vereist een goede voorbereiding, en daar kruipt tijd in. Veel tijd. De volgende stappen moeten worden doorlopen:

  • Wat is het uiteindelijke doel, en loont het wel de moeite?
  • Is er voldoende kwalitatieve data beschikbaar van klanten om een flow op te starten? 
  • Welk systeem voor marketing automation is het meest geschikt?
  • Welke triggers zijn interessant? Welke stappen moet het doelpubliek doorlopen?

Eens dit allemaal bepaald is moet alles natuurlijk nog worden geïmplementeerd en getest. Het is een intensief proces dat ettelijke dagen, of zelfs weken, in beslag neemt.

De beloning komt achteraf

Een goed doordachte marketing automation is een droom voor een marketeer. Je kan bijna achteroverleunen en toekijken, maar enige opvolging blijft wel nodig. Met een dashboard kan je de resultaten van je automation in kaart brengen, en bijsturen waar nodig om betere resultaten te verkrijgen.

Enkele voorbeelden

Lead nurturing

Via lead nurturing kan je mensen die jouw bedrijf al kennen maar nog geen klant zijn, blijven 'voeden' met informatie over jouw bedrijf om ze te overhalen om toch klant te worden. Het gaat erom dat jouw merk top of mind blijft en ze jou niet vergeten. Je kan hiertoe een mailflow opstarten waarbij je interessante inzichten deelt die passen bij jouw identiteit bijvoorbeeld, en waarvan je weet dat jouw doelpubliek erin is geïnteresseerd.

Up- of cross selling

Je koopt een product online, en enkele dagen later krijg je een mail waarin soortgelijke producten worden aangeboden. Je was bezig een aankoop te doen, maar je hebt die nog niet betaald. In je mailbox vind je een bericht met een directe link naar je online winkelwagen om je bestelling af te ronden. Ook klanten vertonen gedrag waarop je kan anticiperen. Zulke berichten hebben doorgaans enorm veel kans op succes.

Intern gebruik

Marketing automation kan ook worden ingezet voor de eigen medewerkers. Overal waar een reeks van opeenvolgende stappen moeten worden doorlopen, kan marketing automation het werk verlichten. Denk maar aan het onboarden van nieuwe collega's.