Valérie Destrooper, 1 februari 2018

Web design in 2018

Ook ons design team houdt de vinger aan de pols in 2018: naast hun geoefend oog voor esthetiek zijn ze mee met de upcoming trends voor het komende jaar, want zoals met alles wat mooi moet zijn waait er constant iets nieuws. Een overzicht.

gradient shadow

Gradients en schaduwen zijn helemaal terug

Even teruggaan in de tijd. U herinnert zich misschien de term ‘webdesign 2.0‘, een term die rond 2009 (de tijd gaat snel) ineens hip werd: vlakken met kleurverloop creeërden diepte in webdesign, ‘inner’ & ‘outer’ schaduwen waren overal te zien en die trend hield een hele tijd stand. De laatste jaren boog deze trend zich om en was het ‘flat design’ all over your screen. Met andere woorden: minimalistisch en to the point webdesign met alle elementen op hetzelfde niveau.

Maar zoals dat gaat met trends, zullen we in 2018 de gradients en schaduwen meer en meer terug zien, en hoe! Avontuurlijke kleuren worden hierbij kwistig ingezet. Zo wordt er een visuele hiërarchie geschept tussen de verschillende grafische elementen op een vlak scherm, en kunnen buttons bijvoorbeeld het effect krijgen van echt ingedrukt te worden als je erop klikt. Wij zijn alvast fan!

variable fonts

Bold, bright & big

De tijd dat enkel Arial en Verdana op een applicatie of scherm getoond kon worden ligt mijlenver achter ons. 2018 zal worden overspoeld met een onuitputtelijke resem aan lettertypes, mede doordat operating systems en browsers het gebruik van allerlei lettertypes meer en meer ondersteunen. Bovendien zijn er ook de variable fonts die meer en meer zullen worden ingezet. Daarbij gaat het om één enkele font file waarin een reeks aan designvarianten gecapteerd zijn, en waardoor lettertypes zich dynamisch kunnen aanpassen afhankelijk van op welk toestel of resolutie ze worden bekeken.

Combinaties van 5 tot 6 verschillende fonts op één design worden niet geschuwd, en ook grote en vette typo wordt de trend. Je kan wel stellen dat in sommige gevallen een font een illustratie kan zijn. We kijken ernaar uit, want spelen met lettertypes is heerlijk!

Micro-interacties

Je identiteit in de verf zetten gebeurt echt niet met een mooi design alleen. Het hele plaatje wordt gevormd door bijvoorbeeld je copy en zaken als micro-interacties. Dit zijn de kleine extra’s die je merk nét dat tikkeltje meer geven: de manier waarop een icoon zich beweegt wanneer je er met je cursor over gaat. Hoe bepaalde elementen zich gedragen bij het scrollen. Een tof geluidje dat zich afspeelt.

Maak kennis met de ‘Particle background’

Beelden vallen direct op, zeker als ze ook nog eens bewegen. We verwelkomen dan ook graag de particle background. Met deze techniek wordt het mogelijk een achtergrond te maken die – al dan niet subtiel – beweging bevat, en toch de laadtijd van de website niet in gevaar brengt. Dit soort beelden worden gemaakt met behulp van javascript en zijn, anders dan een klassieke video background, zeer licht. Een uitstekende manier om met uw merk een onvergetelijke indruk na te laten als je het ons vraagt.

Groene websites

Wist je dat de servers waar al die websites op gehost staan, enorm veel energie verbruiken? Wie zijn ecologische voetafdruk wil verlagen kan hier wel  iets aan proberen te doen. Enerzijds is de ecologische community er wereldwijd al in geslaagd om grote spelers als Google, Apple en Facebook ervan te overtuigen om hun data centers te voorzien van hernieuwbare energie.

Anderzijds is het aan ons, designers, om geen ellenlange webpagina’s te ontwerpen, maar beknoptere pagina’s die to the point zijn zodat er geen nodeloze data-overdracht en energieverspilling dient te gebeuren. Je kan hier meer over lezen op sustainablewebdesign.org. Eentje om in het achterhoofd te houden.

2018 belooft heel wat moois op vlak van web design en de ervaring die ermee gecreëerd wordt voor de gebruiker. Zoals steeds proberen we eigentijdse ontwerpen uit te tekenen en nieuwe technologieën toe te passen zoals bewegende achtergronden, illustraties en minimalistische animaties.