Lisa Roeyaert, 21 februari 2019

Vue.js Conference Amsterdam 2019

Vorige week was het weer zover: de beruchte Vue.js Conference in Amsterdam! Iets waar onze developers hun valentijnsplannen maar al te graag voor opzij zetten. Nog niet vertrouwd met het veelzijdige framework? Lees dan zeker onze blog over Vue.js.
De opgedane kennis waarmee onze developers jouw website en apps gegarandeerd naar ‘the next level’ zullen tillen, lees je hier!

State of the Vuenion

Net zoals andere succesvolle initiatieven komt ook Vue.js regelmatig met een upgrade. Er werd dan ook halsreikend uitgekeken naar de voorstelling van Vue 3.0 door Vue bezieler Evan You. Waar developer Arne het wildst van werd? “De code werd volledig herschreven in Typescript. Dit maakt het simpeler om propere code te schrijven en testen, aangezien het strenge ‘grammaticale’ regels volgt. Daarnaast kent Vue 3.0 nu ook een kleinere codebase, wat uiters positief is voor de performantie.”

Bij de upgrade naar Vue 3.0 werd er niet gefocust op agressieve groei, wél op developer happiness. “De nieuwe Vue is gebruiksvriendelijker en uitgebreider, maar sluit toch dicht aan bij de meest recente versie: Vue 2.6. Ook gebruikers hebben baat bij de upgrade. Met Vue 3.0 zullen applicaties sneller laden en voor mobiele gebruikers is dat goed nieuws. Er zal namelijk minder mobiele data verbruikt worden voor het downloaden van een applicatie.”

Arne | Back end Developer

Vue performance

Microsoft Developer Sean Larkin verraste met nieuwe technieken om de snelheid van websites te boosten. “Een mooie layout brengt vaak laadtijd issues met zich mee. Met chunking wordt dit een stuk vereenvoudigd. Chunking is het opdelen van code in kleine onleesbare deeltjes. Deze deeltjes worden enkel opgehaald indien dat nodig is.”

“Ook werd er ingezet op het verkleinen van bestandsgroottes. Webpack, het systeem waarmee code gebundeld wordt, zal code herschrijven naar kleinere, geoptimaliseerde functies. Nadien zal het code opsplitsen in herbruikbare stukjes die overal inpassen. Zo is er altijd een ingekorte versie van onze geschreven code beschikbaar. Een ding nemen we zeker mee: Performance is the most important thing in web development!”

Thomas | Front end Developer

 

 

 

Nuxt.js en SEO

Terwijl developers helemaal wild worden van Vue.js, zijn digital marketeers veelal minder enthousiast. Een nadeel van het Vue.js framework is namelijk dat de inhoud van de webpagina’s pas opgezet wordt wanneer de gebruiker de pagina effectief inlaadt. Dit maakt het voor SEO niet interessant, aangezien zoekmachines de pagina’s niet kan ‘lezen’ en dus niet kan laten scoren op zoekwoorden.

Gelukkig kwam de Chopinbroertjes met een oplossing: ‘Static site generating’ aan de hand van Nuxt.js. Nuxt.js is een framework bovenop het Vue.js framework. Nuxt.js maakt een ‘pre-render’ van je code en genereert zo een statische website. Een statische website stuurt reeds volledig ingevulde HTML-pagina’s naar de gebruiker. Zo worden websites sneller én kunnen ze gelezen worden door zoekmachines.

Maud | Front end Developer

Vue.js Conference 2019 in Theater Amsterdam

 

Accessibility in Vue

Vue.js houdt steeds de developer in het achterhoofd. Toch was ook ‘toegankelijkheid’ van websites gemaakt in Vue.js een veelbesproken onderwerp. Iets waar we bij Starring Jane ook graag rekening mee houden!

Samen met ons ervaren in-house designteam denken we goed na over het gebruik van kleuren en gaan we resoluut voor een gebruiksvriendelijke layout. Ook schrijven we gestructureerde, semantische HTML met beschrijvende alt en title attributen. Daarnaast zorgen we er voor dat gebruikers via het toetsenbord kunnen navigeren door de website en dus geen muis nodig hebben.

“In de talks leerden we nog een stapje verder gaan. Zo kan je met behulp van CSS de site in hoog contrast weergeven of kleurschakeringen voorzien bij een afbeelding met laag contrast. Andere zaken die aan bod kwamen tijdens de talks? Hoe we een website voorleesbaar kunnen maken voor slechtzienden en het gebruik van animaties voor mensen met epilepsie aanvallen of migraine. Met deze kennis kunnen alle gebruikers genieten van een optimale ervaring.”

Sven | Front end Developer

 

 

Ben jij developer en heb je zin om Vue.js onder de knie te krijgen? Bij Starring Jane zijn we steeds op zoek naar developers om ons team te vervolledigen. Onze mannen én vrouwen leren jou graag de kneepjes van het vak! Neem contact op, bekijk onze vacatures of spring eens binnen!