Valérie Destrooper, 16 juni 2017

Uitwaaien in de Westhoek

“Liefde is een werkwoord” zegt men. Er zit iets van waarheid in, en we ondervinden dit ook tijdens het dagdagelijkse samenwerken binnen het team van Starring Jane. We zijn allemaal Janes, maar wel met verschillende karakters, ideeën, suggesties en werkmethoden. En we moeten het wél samen doen.

Vandaar dat een jaarlijkse offsite al eens deugd kan doen. Voor de editie van 2017 trokken we naar Hoeve Cardinael nabij Diksmuide. Want wat is er beter om stoom af te laten dan de oase van rust die de Westhoek is?

Wij bezien een offsite als een manier om mensen dichter bij elkaar te brengen, om onze neuzen nog meer in dezelfde richting te krijgen en te zeggen waar het écht op staat. We hebben beslissingen genomen, ieder voor zich en ook in groep. Er zijn nieuwe inzichten uit ontstaan die we meenamen naar de volgende werkdag en nu ook al in de praktijk toepassen.

Hoe we tot die nieuwe inzichten gekomen zijn geven we hier (een beetje) prijs.

Not-on-site

Elkaar beter leren kennen kan je in principe ook vanop kantoor. Waarom gaan we dan elders naartoe? Heel eenvoudig: tijdens de offsite praten we over elkaar, over mensen, niet zozeer over het werk op zich. Onze vertrouwde kantooromgeving zou dus de slechtst denkbare plaats hiervoor zijn.

Daarom trokken we van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 juni met onze bijna voltallige ploeg naar Bachten de Kupe, waar coach Regan Knockaert door middel van yoga en oefeningen ons well-being persoonlijk onder de loep nam.

offsite

Alles kan, alles mag

Na een uitgebreide barbecue (een opwarmertje die wel nog on-site plaatsvond) arriveerden we rond 15u in Diksmuide. En we zijn er daar direct ingevlogen. We verdeelden ons in groepjes en kregen van de leden van de adviesraad van Starring Jane, die voor de gelegenheid mee uitgenodigd waren, de opdracht een idee uit te werken waarmee we ons met Starring Jane in de picture konden werken. Niets was te raar of te veel, alles mocht. Er werden prijsbekers uitgereikt aan verschillende teams voor de meest diverse competenties.

Het winnende idee is fantastisch, maar gaan we nu nog niet verklappen. Later meer daarover!

Feed me, feed back

Daarbuiten lag de focus deze keer onder andere op feedback. Niet gemakkelijk, feedback. Je hebt positief en negatief. Je hebt geven en nemen. We kunnen wel zeggen dat we onszelf door middel van praktische oefeningen en rollenspelen gefinetuned hebben op dat vlak.

Feedback is er namelijk om je (prestaties) te verbeteren. Of het nu gaat om positieve of negatieve opmerkingen, ze halen je naar omhoog. Het zit hem vooral in de manier waarop je je opmerking overbrengt.

Co, co, co

Ons artikel over co-creatie zag je vermoedelijk al passeren. Naast het geven en ontvangen van feedback was de Kunst van het Samenwerken een ander hot topic waar we ons op hebben toegelegd. Want co-operating is allesbehalve eenvoudig. We hebben ons hierin vastgebeten, en het resultaat is dat we binnen elk team van Starring Jane enkele praktische afspraken hebben gemaakt waardoor we binnen en buiten die teams de samenwerking willen versterken.

Momenteel zitten we in elk geval in hetzelfde ritme : )

offsite

What happens offsite, stays offsite

Tenslotte nog dit: we hebben wel meer gedaan dan bekeken hoe we elkaar kunnen becommentariëren, en hoe we nog fijner kunnen samenwerken. Dat spreekt voor zich.

Er zijn verhalen. Er is compromitterend fotomateriaal. Er was België-Estland en alcohol. Dit is het einde van deze blogpost.