Dorien Janssens, 2 oktober 2017

To Facebook or not to Facebook?

Je hoort ondernemers zich wel eens luidop afvragen of zij al dan niet een Facebook-pagina moeten aanmaken voor hun onderneming. Uiteraard! Zegt de ene dan, iedere commerciële instelling moet mee met Facebook of je loopt hopeloos achter. Helemaal niet! Zegt de andere, Facebook is enkel voorbestemd voor jonge mensen en bedrijven. Om de verwarring compleet te maken zit omalief wel gretig te netwerken via het social media platform. Ook bij Starring Jane zien we af en toe eens zo’n verwarde klant passeren. Gelukkig weten wij wel raad.

Yes you can!

Om snel to the point te komen: Ja, elke organisatie is geschikt om een Facebookpagina te beheren. Facebook is een schitterend platform om naambekendheid te genereren. Of je nu multinational of eenmanszaak bent, het zou wel heel straf zijn dat er niemand van de 1 miljard actieve gebruikers bij jouw doelgroep behoort. Facebook is een makkelijk kanaal om je doelgroep te bereiken en op een persoonlijke manier iets te vertellen over je producten of diensten.

Yes you can, BUT…

Indien je gebruik wil maken van Facebook voor je organisatie zijn er wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Iedereen kan een pagina aanmaken en wachten op volgers. Maar wanneer je echt voordeel uit je pagina wil halen moet je er wel wat tijd en moeite in steken. Een keer per maand posten op welke beurs je te vinden bent is niet voldoende. Daarnaast is het niet het aantal volgers dat van belang is, maar wel de relatie die je met hen opbouwt. Via Facebook kan je met je volgers conversaties aangaan om producten en diensten te verbeteren. Je kan als het ware aan co-creation doen met de volgers en dan wordt het pas echt interessant!

Zoals we eerder al zegden slagen veel bedrijven er niet in regelmatig iets te posten op Facebook. Daarom is het handig om even een contentkalender op te stellen. Bepaal gewoon voor een paar maand op voorhand wat je gaat posten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk bijvoorbeeld eens naar je werknemers. Zij zijn de beste ambassadeurs van je organisatie. Stel regelmatig ook eens een vraag aan je volgers of post een leuke link. Je volgers hoeven niet voortdurend bestookt te worden met sales-boodschappen. Het mag er op Facebook gerust wat luchtiger aan toe gaan. Geen tijd of inspiratie om een contentkalender op te stellen? Geen nood, daar kunnen wij jou bij Starring Jane mee helpen.

 

facebook

Likes and dislikes

Verder willen we nog even meegeven dat recensies of opmerkingen van klanten van onschatbare waarde zijn. Een negatieve opmerking is natuurlijk nooit fijn en liefst van al wil je die zo snel mogelijk verwijderen. Toch raden we je aan dit niet te doen. Beter is om aan die persoon te vragen waar het misgelopen is. Bied je excuses aan, of een compensatie.  Zo zien de andere volgers dat je oprecht begaan bent en krijgt die negatieve reactie vaak een positieve uitkomst. Maar ook positieve reacties verdienen een antwoord. Je geeft de persoon in kwestie hiermee een gevoel van waardering en geef nu toe, wie wil zich nu niet gewaardeerd voelen?