Joyce De Schamphelaere, 21 mei 2019

Storytelling: creëer jouw verhaal in 5 stappen + handige tools

Ben jij al vertrouwd met de term “storytelling”? Bij storytelling probeer je aan de hand van verhalen betrokkenheid te creëren bij de doelgroep. Op zich niets nieuws, maar door de steeds toenemende digitalisering blijft dit een uitdaging voor heel wat bedrijven. Benieuwd hoe je zo’n succesverhaal opstelt en deelt?

Een geslaagd voorbeeld van storytelling is bijvoorbeeld de aanpak van Airbnb: hun community is hun ruggengraat, en lokale gastvrijheid speelt een meer dan cruciale rol voor hun image building. Om dit in de verf te zetten verspreidden ze enkele jaren geleden een video waarin ze toonden dat maar liefst 550000 reizigers hun oudejaarsavond in een Airbnb spendeerden. Keiharde data die hun verhaal bevestigt.

Hoe pak je het zelf aan?

Met onderstaande eenvoudige stappen zetten we je alvast goed op weg! Oh ja, we hebben ook een aantal handige tools voor storytelling toegevoegd. Zo worden jouw verhalen nog aantrekkelijker voor de doelgroep!

SEO-trends 1

#1 Ken je doelgroep

Om een goed verhaal op te bouwen, is het belangrijk dat je jouw doelgroep kent. Je begint dus best met onderzoek naar je doelgroep. Wie zou jouw verhaal willen horen of lezen? Wie steekt écht iets op van je verhaal? En vooral: Wie zal reageren op je verhaal en actie ondernemen? Deze vragen helpen je op weg om je een beter inzicht te geven in je doelpubliek.

Om een accuraat beeld te schetsen van je doelgroep, maak je best gebruik van buyer persona(s). Elke buyer persona staat voor één doelgroep. Probeer hun socio-demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en interesses zo goed mogelijk in kaart te brengen. Denk ook na over de context waarin je doelgroep je product of dienst gebruikt. Wees hier zo specifiek mogelijk in.

Het is cruciaal om de volledige buyer journey in kaart te brengen. Vragen zoals: naar welke informatie is je buyer persona op zoek? Via welke kanalen verzamelt je buyer persona informatie? Welke kanalen verkiest je doelgroep om te communiceren? kunnen je hierbij helpen. Klik hier voor een gratis template om je buyer persona(s) in no-time te schetsen.

SEO-trends 2

#2 Bepaal je boodschap

Elk verhaal moet een kernboodschap bevatten. Dit vormt de basis van een goed verhaal. Denk na over wat je de lezer of luisteraar écht wil bijbrengen. Of je nu een product of dienst wil toelichten, een oplossing wil aanbieden of juist meer verkoop wil generen: een concrete kernboodschap blijft een must.

Tip: Niet zeker of je een “goede” kernboodschap hebt? Probeer dan eens je verhaal samen te vatten in 6 tot 10 woorden. Wanneer dit lukt, kan je verder naar de volgende stap.

SEO-trends 3

#3 Breng reactie teweeg

Nu je de doelgroep en kernboodschap bepaald hebt, wil je natuurlijk weten hoe je doelgroep zal reageren op je boodschap. De reactie van je doelgroep zal afhangen van je vooropgestelde doelstellingen. Denk dus goed na over wat je wilt bereiken met je verhaal. Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kun je kennis delen, waarden overbrengen, buzz creëren rond jouw bedrijf, een community opbouwen en/of je doelgroep aanzetten tot actie.

Wanneer je de doelgroep wil aanzetten tot actie, beschrijf je best een succesvolle actie of case uit het verleden. Succesvolle realisaties kunnen de doelgroep inspireren. Leg dus zeker uit hoe de doelgroep deze actie of case zelf kan realiseren. Let hierbij wel op met specifieke details zodat de succesvolle actie of case het centrale onderwerp van je verhaal blijft. Wil je buzz creëren rond je bedrijf? Dan raden we je aan om een verhaal met échte, menselijke problemen, mislukkingen en overwinningen te vertellen. De hedendaagse consument waardeert authenticiteit en dankzij storytelling kan je hierop inspelen. Wanneer je de focus legt op het overbrengen van waarden, vertel je best een verhaal dat vertrouwde gevoelens, personages en situaties bevat zodat je doelgroep begrijpt hoe het verhaal van toepassing is op zijn of haar leven.

Tot slot kan het opbouwen van een community ook jouw doelstelling zijn. Hierbij vertel je een verhaal dat de doelgroep aanzet tot discussie of tot het delen van je verhaal met anderen. We raden je aan om dit te illustreren aan de hand van herkenbare situaties of ervaringen. Iets wat hand in hand gaat met je doelstellingen, is de call to action. In je call to action kan je nog eens extra benadrukken wat je verwacht van je doelgroep na het lezen of beluisteren van jouw verhaal. Dit kan het inschrijven op de nieuwsbrief zijn, het volgen van je bedrijf op sociale media en dergelijke, afhankelijk van je vooropgestelde doelstelling(en).

Om je doelstellingen digitaal te visualiseren, kan je beroep doen op een aantal handige gratis tools. Heb je een blog? Probeer dan zeker Storymap en Timeline JS om je webteksten te verrijken. Dien je cijfers te verwerken in je blog? Maak het dan interactief door Infogram te gebruiken! Verkies je liever video content? Dan kan je beroep doen op meerdere tools. Onze favoriet is Powtoon. Powtoon biedt gratis templates aan om je op weg te helpen met video marketing. Wanneer je je video’s wilt monteren, doe je als Android-gebruiker best beroep op Power Director.  iMovie is dan weer een handige tool voor Apple-gebruikers zonder ervaring met het bewerken en monteren van video’s. Gaat je voorkeur uit naar verhalen die gebaseerd zijn op visuals? Dan wordt Canva jouw rechterhand! Naast Canva, is ook Exposure een handige webtool om met foto’s geïllustreerde verhalen of longreads te delen.

SEO-trends 4

#4 Kies het juiste medium

De keuze van het medium is afhankelijk van het soort verhaal. Zo worden geschreven verhalen verspreid via blogs en artikels terwijl gesproken verhalen verteld worden aan de hand van een presentatie, pitch of panel. Audioverhalen zien we steeds vaker in de vorm van podcasts. Zo lanceerde Starring Jane reeds tal van podcasts. Klik hier om onze podcasts te beluisteren. Vergeet naast audioverhalen zeker het belang van digital niet. Er bestaan allerlei tools waarmee je verschillende soorten media kan combineren, om zo je verhaal te versterken. Daarnaast leggen digitale verhalen niet enkel de focus op video en animatie, ze verhogen ook de interactie met je doelgroep.

SEO-trends 5

#5 Delen is de boodschap

Wat ben je met een goed verhaal als het de doelgroep niet bereikt? Inderdaad, niets! Deze stap is dus veruit de belangrijkste! Doordat je je buyer persona(s) tijdens de eerste stap in beeld hebt gebracht, weet je perfect welke kanalen je doelgroep verkiest. Communiceert je doelgroep het liefst via sociale media? Dan kan je beroep doen op Instagram stories en Facebook slideshows om je boodschap te delen. Of verkiest je doelgroep nog steeds een mailtje? Bepaal je kanalen aan de hand van de doelgroep, niet andersom. Focus op de meest geschikte kanalen om meer engagement te creëren met je doelgroep.

What’s in your story?

Klaar om jouw verhaal te vertellen? We hopen je alvast geholpen te hebben met bovenstaande stappen. Wil je graag meer storytelling advies op maat? Contacteer gerust één van onze Janes.