30 november 2017

Starring Jane op Google Analytics Business Conference 2017

Op vrijdag 24 november vond de Google Analytics Business Conference (GABC) plaats op kantoor bij Google in het hartje van Brussel. Zowel Google Analytics experts van agency partners, zoals The Reference, These Days, Semetis, MultiMinds en nog andere bedrijven, als het Google Cloud team en GA360 team kwamen aan het woord. De ideale gelegenheid dus voor Digital Activation Janes Jana en Dorien om analytics nieuwtjes op te snuiven. Met veel plezier delen ze hun ervaringen met ons.

Google Analytics Business Conference

Google Analytics Business Conference part #1

Data en technologie worden steeds belangrijker voor elk bedrijf. Op de Google Analytics Business Conference stonden we dus stil bij de vraag hoe technologie komaf kan maken met interne silo’s en hoe we uniforme inzichten kunnen creëren binnen ons bedrijf. De dag stond volledig in het teken van hoe je marketing en measurement dichter bij elkaar kan brengen.

Na een warm welkom, een introductie door Google en een krachtige keynote van het Google Cloud team over data-centricity volgde een interessante presentatie door MultiMinds over hoe je je succes kunt bepalen met behulp van de B-Smart Scorecard. Dit is een managementsysteem dat organisaties in staat stelt hun visie en strategie te verduidelijken en deze te vertalen naar acties. De eerste stap is dus het definiëren van je digitale doelstellingen, waarna je deze beoordeelt aan de hand van vier pijlers, namelijk de financiële situatie, de klant, de organisatie en de gehanteerde technologie. Vervolgens stel je jouw KPI’s en targets op en meet je jouw succes via benchmarking, waaruit dan verschillende actiepunten volgen.

Hieruit kunnen we besluiten dat de toenemende technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat we ons anders moeten organiseren en handelen als een netwerk. Transparant communiceren over data is ‘the key’.

Google Analytics Business Conference

Verder vertelde These Days wat meer over de Growth Paths en het Maturity Model van Google Analytics, verduidelijkt met enkele case studies. Handig is dat je door middel van de Digital Analytics Maturity tool de huidige maturiteit van je bedrijf kan nagaan. Zo wordt enerzijds het verschil aangetoond tussen je digitale ambitie en werkelijke situatie, maar anderzijds is het ook een eerste stap om die ambities te realiseren.

Semetis leerde ons dan weer wat bij over hoe je creatief kan omgaan met data, bijvoorbeeld door het creëren van gepersonaliseerde campagnes. Wegens een steeds hogere marketingcomplexiteit en concurrentie wordt namelijk ook de relevantie bij advertenties steeds belangrijker. Attentie grijpen is dus de boodschap!

Ten slotte gaf iProspect net voor de middag een boeiende spreeksessie over hoe je Google Analytics kan gebruiken om het gebruikersgedrag te beïnvloeden. Hieruit konden we concluderen dat we beter afstappen van het idee om single metrics te analyseren en ons meer moeten richten op het vaststellen van patronen van interactiesets.

Google Analytics Business Conference part #2

Na de lunch stonden verschillende ‘individual breakout sessions’ van telkens 20 minuten op het programma. Deze vonden tegelijkertijd plaats in drie verschillende ruimtes, dus we waren vrij om steeds de spreeksessie te volgen die ons het meest interessant leek.

Tijdens de eerste presentatie demonstreerde Semetis ons enkele praktische voorbeelden van hoe we online en offline data met elkaar kunnen combineren. Vervolgens volgden we de spreeksessie van Humix over hoe je goede automatische rapporten kan maken met gratis tools. Zo kan je in je rapport bijvoorbeeld vergelijken met een vorige periode, goede en slechte dagen vermelden, gebruikte termen definiëren, en zo meer. Bij Starring Jane hanteren we Google Data Studio voor onze datavisualisatie, waardoor we onze klanten een overzichtelijk en visueel sterk rapport kunnen bezorgen.

Uiteindelijk gaf Blue2Purple ons nuttige inzichten mee omtrent het bereiken van je doel door eigen data met custom audiences in Google Analytics te combineren. De inspirerende case van Brussels Airlines toonde ons aan aan dat custom audiences voor een hogere doorklikratio en conversieratio zorgen.

Na de verschillende keynotes werden we met z’n allen terug verwacht in de main room, waar het GA360 team wat meer vertelde over de consumer journey en advanced audience activation. Uiteindelijk werd de conference afgerond met een wrap-up van de verschillende sessies en een hapje en een drankje.