Jeroen Merckx, Maxim Vanhove, Tim Muys, Yannis Standaert, Thomas Seyssens, 3 april 2018

We waren erbij op de VueJS Conference in Amsterdam

Love Conference

In januari schreven we nog een uitgebreid blogartikel over wat Vue is en welke voordelen deze technologie biedt.

Op 15 en 16 februari kregen we van onze noorderburen uit Amsterdam een laattijdig Valentijnscadeau: ze besloten om de Frontend Developer Love Conference te organiseren, de grootste Vuejs Conferentie ter wereld. Deze tweedaagse conferentie legde op de eerste dag de focus op verscheidene populaire frameworks zoals React, Angular en Vue. Op de tweede dag tekenden we met 5 Janes present voor een dag boordevol Vue. Yep, je hoort het goed! Vue.js ALL DAY LONG!

In het prestigieuze Theater van Amsterdam, waar een gigantisch scherm was geïnstalleerd voor audiovisuele ondersteuning, werden we getrakteerd op een verscheidenheid aan internationale sprekers die voor meer dan duizend Vue-lovers elk op hun manier meer uitleg gaven waarom ze Vue de max vinden. Meerdere malen werden we omvergeblazen door de creativiteit en passie waarmee de sprekers hun verhaal brachten. Het is allemaal heel technisch, maar we geven je hieronder toch graag een overzicht mee van de belangrijkste sprekers.

evan you

You. De uitvinder van Vue.

Niemand minder dan Evan You, de persoon die Vue heeft ontwikkeld, beet de spits af. Hij sprak over de evolutie die Vue heeft doorgemaakt, en gunde ons een primeur voor de zeer nabije toekomst: diezelfde dag nog zou Vue-cli 3 gereleased worden, zo vernamen we uit eerste bron. Voor wie dit niet direct een belletje doet rinkelen:

De Vue-cli is een uitbreiding die toelaat om een Vue-project aan te maken met een minimum aan handmatige configuratie. Uniek aan deze versie is dat de verschillende noodzakelijke configuraties als keuzelijst worden aangeboden. Het laat toe om snel en efficiënt te werken, zonder overhead en met de mogelijkheid om onmiddellijk uit de startblokken te schieten met je project.

ives van hoorne

20-jarig talent

Tijdens de middag woonden we een workshop bij van Ives Van Hoorne. Amper 20 jaar is hij, maar hij barst van talent en maakte reeds veel indruk met zijn werk. Hij ontwikkelde tijdens zijn lessen Java een platform waarop developers in de browser volledige front-end projecten kunnen maken: CodeSandbox. Het laat je toe om op een makkelijke manier proof of concepts te maken en deze te delen met collega’s. Je kan hiermee een volledig Vue-project opzetten, waarbij het zeer eenvoudig is om je project volledig op je eigen computer te downloaden.

Naast het downloaden heeft CodeSandbox ook enkele integraties. Zo kan je een project direct posten op een github-repository, wat het mogelijk maakt met meerdere personen op een project te werken en deze via versiebeheersysteem git te managen. Daarnaast is er ook een integratie met Zeist mogelijk, wat je in staat stelt om je net gemaakte applicatie direct te bekijken op een live omgeving.

CodeSandbox is niet alleen voor Vue projecten gemaakt. Er is daarnaast ook de optie voor Angular, Preact, Svelte & React. Een must-have tool voor elke Frontender die up-to-date is met de laatste nieuwe ontwikkelingen.

sarah drasner

Zonder server?

De grootste schrik van een ‘front-ender’ is de server. Wanneer we server configuraties moeten aanpassen heeft dit gegarandeerd een ongunstig effect op onze maag.

Het kwam dan dan ook als een geschenk uit de hemel toen Sarah Drasner ons Serverless Funtions voorstelde. Tijd om onze oren te spitsen! Eindelijk konden we applicaties bouwen zonder te moeten nadenken over server architectuur. Ze begon met een magnifiek voorbeeld waarbij we online betalingen met Vue kunnen integreren. Ze liet onze droom uitkomen, om dan vervolgens helaas onze bubbel te doorprikken. Serverless is eigenlijk niet écht “zonder server”. Voor de techneuten onder ons: Serveless is de verzamelnaam voor een reeks functies die wachten op een server om opgeroepen te worden. Het grote verschil hierbij is dat je enkel betaalt voor je gebruik. Geen grote server kosten meer!

Eduardo San Martin Morote

Animaties: yes please

Animaties zijn altijd leuk om te gebruiken in een applicatie, op voorwaarde dat ze op een subtiele en vlotte manier worden ingezet voor de gebruiker. Spreker Eduardo San Martin Morote is hier een specialist in. Animaties moeten getoond worden op het moment dat de gebruiker iets doet, als we de gebruiker zijn aandacht willen hebben voor iets of wanneer we bepaalde componenten op een leuke manier willen voorstellen. Animaties kunnen gemaakt worden met CSS of via Javascript.

Vue voorziet 2 modules om animaties te maken: Vue-tweezing en Vue-motion. Vue-tweezing wordt ingezet om componenten te animeren wanneer een gebruiker een actie onderneemt zoals scrollen of een element verslepen. Vue-motion wordt gebruikt om numerieke waarden, bijvoorbeeld in grafieken, te animeren.

alex sebastien chopin

Zoekmachine-proof, dankzij Nuxt

Nuxt is een zeer interessant framework om Vue-applicaties mee te maken, zo vertelden Sébastien & Alex Chopin. Waarom is iets als Nuxt noodzakelijk? Omdat Vue nog een tekortkoming heeft: een pagina opgebouwd met Vue geeft namelijk geen SEO waarden weer en is dus niet geschikt om (goede) zoekresultaten te boeken.

De reden hiervoor is dat Vue pas in werking treedt op het moment dat de pagina effectief geladen is. Concreet: de inhoud van de pagina zal pas getoond worden nadat je pagina werd ingeladen. Daarom ontvangen zoekrobots geen relevante zoektermen of andere informatie per pagina. Om dit op te vangen is er Nuxt. Dit framework stelt ons in staat om de Vue applicatie op een server te renderen, zodat elke pagina die opgevraagd wordt, al volledig is ingevuld. Daarnaast zorgt het ervoor dat de reactiviteit waar Vue voor staat, gegarandeerd blijft.

Voor alles een oplossing dus 🙂

jen looper

Nativescript

Al lang is React Native de keuze om mobiele applicaties te maken met web technologiën. Als antwoord hierop heeft de community VueNativescript ontwikkeld. Dit is een integratie tussen Vue en Nativescript en werd voor ons verduidelijkt door Jen Looper. Ook Starring Jane onderzoekt de mogelijkheden hiervan.

roman kuba

Code zoals het hoort

Bij Starring Jane developen wij ‘Test Driven’. De voordelen hiervan werden al eerder besproken in deze blogpost.
In Vue is dit net iets moeilijker, omdat je niet kan testen wat er nog niet is. Roman Kuba, specialist op dat vlak, heeft dit voor ons opgehelderd, waardoor we nog meer zekerheid hebben dat onze applicaties werken zoals het hoort.

vue

Nog meer verliefd op Vue

Wat meteen opviel op de conferentie is dat niet enkel Starring Jane verliefd is op Vue. Ondanks het feit dat we goed vertrouwd zijn met Vue slaagden de sprekers er meerdere malen in ons te verbazen en op creatieve wijze de grenzen van wat wij mogelijk achtten met Vue telkens weer te verleggen.

Iedereen die vertrouwd is met webdesign weet wat voor een jungle de keuze aan frontend-tools kan zijn. Er zijn honderden frameworks en platformen die allemaal beloven ons werk wat gemakkelijker te maken. Omdat Starring Jane staat voor Teamwork was het voor ons echt belangrijk om ons als een blok achter één weloverwogen framework te scharen. Op die manier zijn we met velen om het zwaardere werk wat lichter te maken.

Vue is voor ons organisch uitgegroeid tot de go-to tool voor ambitieus en interactief design. We wisten al dat Vue een krachtig en veelzijdig platform was, maar een lange dag en vele sprekers later zijn we het er allemaal over eens: Vue is here to stay.

Meer info vind je op https://www.frontenddeveloperlove.com/vuejsamsterdam/