9 december 2016

Sales Masterclass: skills opfrissen

FeWeb Academy

De sales masterclass was een organisatie van Feweb

Sales Masterclass volgen bij Luc de Cleir van Funkafy? Daar zeg je als account manager geen neen tegen. De opleiding, die onderdeel uitmaakt van FeWeb Academy, vond op 15 en 29 november plaats in ons kantoor The Hive, maar de organisatie was volledig in handen van FeWeb. Waarvoor dank!

In mijn functie als account manager kom ik dagelijks in contact met klanten en prospecten. Deze cursus was met andere woorden heel interessant – zeker omdat er heel wat nuttige info en tips werden gedeeld over hoe we een verkoopgesprek tot een goed einde kunnen brengen zonder daarbij als ‘verkoper’ over te komen.

De masterclass werd op een fijne manier afgetrapt: we moesten op zoek gaan naar een adjectief die bij onze naam paste. Vervolgens moest iedereen om beurt ieders naam mét adjectief herhalen in de juiste volgorde, genre ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Qua geheugentest kon dit al meteen tellen, want we waren met 15 personen die de opleiding volgden!

Eerste indruk

Daarna gingen we dieper in op het concept introductiemail, waarbij vooral de keuze van een goed onderwerp van cruciaal belang bleek. Zo blijkt het altijd waardevol om in een mail te refereren aan iets wat die persoon eerder heeft geschreven of gezegd. Het toont oprechte interesse, en laat zien dat je je opzoekingswerk hebt gedaan voor je de mail verstuurde. Je bericht krijgt er meteen ook een persoonlijk karakter door, wat jouw slaagkansen verdubbelt. Ook de afsluiter ‘Wanneer past het om hierover zo’n 30 minuten te spreken? blijkt altijd te werken.

De sales masterclass werd geleid door Luc de Cleir van Funkafy

Stress- en andere vragen

Verder werd ons tijdens deze sales masterclass duidelijk hoe belangrijk het is om vragen te stellen tijdens een gesprek. Hoe meer vragen hoe beter. Probeer zoveel mogelijk informatie te verkrijgen, zodat je exact weet wat de noden van je klant zijn en je voor de volle 100 procent begrijpt waar hij of zij naartoe wil. Na het stellen van de vragen is het belangrijk om de antwoorden samen te vatten, waarbij je voor jezelf nog eens de kern van het gesprek samenvat. Je tegenpartij kan dit nog altijd verder aanvullen.

Altijd handig is de stressvraag. Hopelijk heb je die niet al te vaak nodig, maar wanneer een gesprek niet loopt zoals je had gehoopt, kan je gerust iets vragen in de trant van ‘Waarom heeft u deze meeting goedgekeurd?’ of ‘wat verwachtte u van dit gesprek?’ Hiermee kan je heel wat informatie verkrijgen over de wensen van je prospect en gaat het gesprek weer in twee richtingen.

Quiz

Tenslotte zijn we een heel stuk dieper ingegaan op de verschillende soorten vragen die je kan stellen. Die probeerden we onder de knie te krijgen aan de hand van rollenspellen. Tussendoor was er een quiz per team en het winnende team kreeg extra tijd met Luc De Cleir voor tips en opvolging.

Ik bleek zowaar in het winnende team te zitten. Binnen enkele dagen komt Luc langs bij Starring Jane om samen met mij verder in te zoomen in het sales aspect. Besluit? Deze opleiding is een echte aanrader!