Kenny Van Wassenhove, 10 november 2016

Prototype van een workshop over prototypes

Prototype: een nieuw thema in onze reeks van succesvolle ontbijt-workshops. We hadden het concreet over de manier waarop prototypes u kunnen helpen om snel concepten, producten of processen te testen. De groep voor de workshop werd bewust klein gehouden, zodat er snelle interactie mogelijk zou zijn. Het doel was om voor elk van de deelnemende bedrijven een concrete toepassing van Virtual Reality te bedenken. We kozen voor VR omdat deze technologie, in kader van e-commerce, nog in de kinderschoenen staat en in deze context dus een fris medium is om over na te denken. VR als kapstok om onze workshop aan op te hangen!

 

Starring Jane Virtual Reality

Wat is een prototype?

We begonnen onze workshop met één van de vele definities van een prototype, namelijk: ‘een eerste test van een nieuw concept of producte. Het prototype wordt gebruikt om te kunnen evalueren of het concept of product in de markt kan gezet worden. Op basis van deze resultaten worden er verdere iteraties gemaakt of wordt het idee gedropt. Een prototype kan Low Fidelity zijn, zoals een schets op een post-it, of High Fidelity, bijvoorbeeld een aanklikbaar ontwerp van een homepage.

Design Thinking

Werken met prototypes past binnen de Design Thinking aanpak. De term is een buzzwoord, maar we zijn fan. Hier een korte samenvatting aan de hand van het vertrekpunt uit onze workshop ‘VR toepassingen in e-commerce’. Design Thinking bestaat uit vijf stappen (die minstens één keer doorlopen worden, want het is een iteratief proces). Eerst de Empathie-fase, waar we zo goed mogelijk bepaalden wie de gebruikers van de VR konden zijn. Vervolgens zochten we naar hun behoeftes. Dan begon het brainstormen, gevolgd door het maken van de prototypes. In dit geval schetsen. De laatste fase is testen en dit werd gedaan door de schetsen in groep te evalueren.

Samenvatting

Blijf niet steken in de theoretische fase, maar begin zo snel mogelijk een prototype te maken. Voor abstracte zaken, zoals digitale producten of processen, zal dit een reeks schetsen op papier zijn. Zelfs als je vindt dat je niet goed kan tekenen, dan nog kunnen enkele simpele rechthoeken met kernwoorden je een heel eind verder helpen in het ontwikkelingsproces van een nieuw concept.

Ook interesse om bij ons een workshop te volgen?

Neem dan een kijkje op onze workshops pagina.