Maxim Vanhove en Laurens Bultynck, 22 maart 2017

Starring Jane kaa(p)pt de hackaton

Open data beter benutten: dat is de inzet van de jaarlijkse hackaton Apps for Ghent. Thema van de zevende editie was ‘Abs for Ghent’, met als uitdaging een digitale oplossing ontwikkelen voor sportnoden in Gent anno 2017. Maar liefst 120 deelnemers kwamen af op deze co-creatiedag, die plaatsvond in de nagelnieuwe stadsbibliotheek De Krook. Het concept/prototype van het zeskoppige team waar ook Maxim en Laurens – twee developers bij Starring Jane – deel van uitmaakten, ging met de meeste prijzen lopen.

appsforgent

Trainen met Tamagotchi

Het idee van dit team? Een app ontwikkelen die aanzet tot actie, vanuit de redenering dat mensen altijd zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten, maar wel de hele dag door appen. Op basis van de beschikbare set open data kwamen ze tot het prototype van een app waarbij een Tamagotchi sterker werd naarmate de gebruiker meer sportte. Tegelijkertijd kon diezelfde gebruiker de Tamagotchi van iemand anders ook zwakker maken. Bottomline: eenmaal je Tamagotchi het loodje legt, kan je een tijdlang niet meer op je sociale-mediakanalen. Een ‘doembeeld’ dat mensen anno vandaag zeker in beweging kan zetten.

Open data koppelen aan Google Fit

Het concept was uiteindelijk goed voor drie van de acht prijzen – waarmee geen enkel team beter deed. Maxim en Laurens wonnen de sportprijs, de technologieprijs en de prijs ‘Future of data’, omdat het team ook de registratietool Google Fit aan de app had gekoppeld, waarmee de sportieve prestaties concreet konden worden omgezet in punten voor de Tamagotchi.

starring jane ambassadors

De Starring Jane Ambassador Award

Zo’n enthousiasme kunnen we enkel toejuichen. Om de motivatie hoog te houden, hebben we daarom de “Starring Jane Ambassador Award” in het leven geroepen. Nu al felbegeerd! Benieuwd wie de volgende winnaar wordt…

Er bleek achteraf trouwens behoorlijk wat interesse voor het idee, onder meer vanuit Stad Gent. Dus wie weet wordt de app zelfs effectief ontwikkeld? Zo gebruikt de stadsbibliotheek momenteel de app Bieblo als boeknavigatietool voor kinderen. En dat concept werd gelanceerd tijdens … een vorige hackaton.