Dimitri Troncquo, 4 november 2016

nopCommerce Days: leerrijk evenement rond open source CMS

nopCommerce, de bekende open source CMS, is eigenlijk een onmisbare tool voor wie zijn klanten een gebruiksvriendelijke webshop wil bieden (en voor wie daar als beheerder op een intuïtieve manier mee wil werken). Ook Starring Jane werkt graag met deze open source solution, en daarom daarom kon ons creatieve webbureau niet ontbreken op de nopCommerce Days in Amsterdam. Starring Jane liet zich vertegenwoordigen door manager Kevin Braem, developer Dimitri Troncquo en projectaccountmanager Nakita Verbruggen. Uiteraard was het team er in de eerste plaats om te leren en (net)werken, maar dat kon uiteraard wel in een leuk kader: via Airbnb wisten ze namelijk een mooie boot als verblijfplaats te regelen. Je bent in Amsterdam of je bent het niet!

Nieuwe versie nopCommerce

Op donderdag vond de keynote plaats van nopCommerce-CEO Andrei Mazulnitsyn. Die benadrukte het belang van de input van gebruikers, waarop de volgende versies van de CMS waren gebaseerd. Nu is versie 3.8 uit, 100 procent responsive, met eenvoudiger weergave in de backend en advanced features, zodat shop owners gemakkelijker de website kunnen bewerken. Versie 3.9 wordt eind dit jaar gereleased. Andrei lichtte ook een tipje op van de sluier rond 4.0, waarbij de focus nog meer op klantvriendelijkheid zal komen te liggen en enkele belangrijkste struikelblokken zullen zijn weggewerkt. Van de donderdagavond werd gebruik gemaakt om te netwerken, en een hapje te eten met het nontemplate team en de organisatie.

Virtual en augmented reality

Op vrijdagochtend waren verschillende lezingen ingeroosterd: onder meer het succesverhaal van e-commerce startup biponee.com, die er dankzij het gebruik van (de uitstekende customer service van) nopCommerce in slaagde binnen de twee jaar tot de top-3 van populairste websites van Bangladesh uit te groeien. Er was vrijdagochtend ook een workshop voor winkeleigenaars gepland én een lezing over manieren waarop je e-commerce potentieel kon zien en deployen.
De keynote ’s middags was voor Valery Jacos, technical evangelist van Microsoft. Hij behandelde virtual en augmented reality. De man ontvouwde in de lezing de plannen van Microsoft om meer open source te werken, aan community te bouwen en in te zetten op disrupting technology – heel boeiende voorzichten dus. ’s Avonds stond nog een diner gepland met CEO Andrei, het nontemplate team en de organisator, zodat het Starring Jane-trio zaterdagochtend met een hoofd vol frisse ideeën terug naar huis kon keren.