David Bintein, 24 november 2016

Nieuwe technologie en economie: focus tijdens opening Web Summit

Nieuwe technologie en de invloed daarvan op de economie van de (nabije) toekomst: die thema’s stonden centraal in het openingsdebat van Web Summit 2016 in Lissabon. In het panel niet van de minsten: Mogens Lykketoft, president van de United Nations Foundation, Roberto Azevedo, directeur-generaal van de World Trade Organization – WTO, en Manuel Barosso, die ruim tien jaar voorzitter was van de Europese Commissie. De consensus was: bedrijven (en mensen) zullen zich moeten aanpassen aan wat komt, omdat er nu eenmaal geen andere optie is. Dat klinkt als een bedreiging, maar was eigenlijk een hoopvolle boodschap omwille van de vele kansen die zich zo aandienen.

opening websummit

Disruptieve technologie

Veel mensen vrezen dat we op weg gaan naar een toekomst zonder jobs, omdat technologie en digitalisering alles zullen overnemen. Ergens is die vrees terecht, liet Roberto Azevedo verstaan, die het voorbeeld gaf van de zelfrijdende vrachtwagens die nu al op de baan zijn en de jobs van 3,5 miljoen truckchauffeurs bedreigen. Disruptieve technologie, maar toch heeft het geen zin om ons daartegen te verzetten, aldus Azevedo, omdat het sowieso op ons afkomt.

opening websummit

Investeren in nieuwe technologie

De boodschap is duidelijk: bedrijven die de boot van nieuwe technologie missen, zullen aan wal verpieteren. Het is absoluut noodzakelijk te investeren in applicaties, webshops, websites … – kortom, alles wat de online aanwezigheid van uw bedrijf versterkt. Er breken inderdaad economisch verwarrende tijden aan, dus kunt u daar als organisatie maar beter zo goed mogelijk tegen gewapend zijn.