Kenny Van Wassenhove, 7 oktober 2016

Starring Jane: het verhaal achter onze nieuwe bedrijfsnaam

Een nieuwe bedrijfsnaam? Die was in ons geval zeker nodig. Starring Jane is nu eenmaal een gloednieuw bedrijf. Maar evident bleek de zoektocht niet, want onze organisatie is namelijk een samensmelting van de expertise van twee bestaande digitale spelers. De eerste daarvan is, of beter was Lodestar, een creatief bureau dat in 1993 werd opgericht en al in 1995 focuste op online, wat onder meer resulteerde in één van de allereerste webshops. In de loop der jaren werd het aantal diensten uitgebreid en nam Lodestar enkele bedrijven met specifieke expertises over. Onder meer creative agency AGX Digital, de tweede digitale speler in dit verhaal. Anders gezegd: de nieuwe bedrijfsnaam moest de eigenheid van beide betrokken partijen weergeven.

Bedrijfsnaam

Naam maken

Maar welke naam? En vooral: waar en hoe die te vinden? Door te werken volgens dezelfde methode als bij onze dienstverlening: in team. Concreet organiseerden we verschillende workshops voor kleine teams, die de identiteit van het ‘nieuwe’ bedrijf moesten definiëren en daarbij verschillende naamsuggesties konden doen. Uit de (onafhankelijke) resultaten bleek alvast een grote eensgezindheid, die het mogelijk maakte een definitieve richting qua nieuwe bedrijfsnaam in te slaan.

Bedrijfsnaam zoeken

Geen tweede kans op eerste indruk

Uit die resultaten puurden we een vijftal vragen, die we tijdens een gezamenlijke workshop voorlegden aan het team. Met de antwoorden daarop konden we de namenlijst finetunen door elk voorstel op zijn haalbaarheid te toetsen. Daaruit kwam een shortlist met nieuwe bedrijfsnamen voort, waarna gestemd werd. ‘Starring Jane’ kwam uit die stemming uiteindelijk als overtuigende winnaar.

Starring Jane?

En waarom Starring Jane?

De vraag is nu natuurlijk nog waarom Starring Jane? Omdat we een naam wilden die alles belichaamde wat ons bedrijf wilde zijn. En toen we er de geschiedenisboeken op nasloegen, bleek één vrouw steeds terug te komen: Jane. Er was de idealist Jane Fonda (zie foto), de lefgozer Calamity Jane, de creatieve vernieuwer Jane Campion, de literaire pionier Jane Austen, de ‘doener’ Jesse Jane
De keuze was snel gemaakt: als bedrijf kan je geen betere vertegenwoordiger hebben dan Jane. Maar om de aandacht niet alleen op ons te vestigen, plaatsten we er ‘Starring’ voor: omdat het altijd om het (digitale) project van de klant gaat, waarin wij ook een hoofdrol willen spelen.

Dus om op de vraag ‘what’s in a name?’ te antwoorden: ons gehele bedrijfs-DNA. Want meer moet dat echt niet … Jane.