Dimitri Troncquo, 31 januari 2017

New Relic: nieuwe mogelijkheden

New Relic is de ideale tool om nieuwe projecten op hun sterkte te testen en eventuele flaws weg te filteren. Concreet laat deze performance management oplossing developers toe in real time problemen met de werking van (de alfaversie van) een applicatie te diagnosticeren en op te lossen. Starring Jane werkt graag met deze tool en schoolt zich uiteraard bij wanneer er nieuwe features aankomen. Zeker wanneer New Relic die sessie in kwestie organiseert in een smaakvolle omgeving als Red Loft, een voormalig fabriekspand vlakbij de Gentse dokken dat werd omgetoverd tot hippe venue voor evenementen.

Concreet was de workshop in drie grote blokken opgedeeld: front-end monitoring met Browser, Mobile en Synthetics; APM-monitoring voor back-end; Business Intelligence met Insights.

new relic Browser

Meer inzicht dankzij Browser

Met Browser informeert New Relic wat zich in de browser afspeelt. In tegenstelling tot APM gaat het hier vooral over de gebruikerservaring. Je kan:

  • sessies van gebruikers in detail bekijken (waaronder de interactie op de pagina)
  • meer en beter inzicht krijgen in de AJAX calls
  • gedetailleerde info terugvinden over JavaScript-fouten (welke URL’s, user agent, exception message …)
  • gegevens terugvinden over algemene performantie ten opzichte van verschillende browsers en zelfs browserversie
new relic at the red loft gent

Het Mobile-deel van New Relic spits zich concreet toe op mobiele apps en licht de gebruiker in over de performantie van de app, opgedeeld per OS, versie, toestel, dataverbinding, regio, enzovoort. Synthetics verzorgt dan weer de testing van de toepassing: zelfgeschreven testen worden na gedefinieerde intervallen (dagelijks, per minuut …) automatisch uitgevoerd. Als een test faalt (of de performantie niet optimaal is) wordt de gebruiker hiervan op de hoogte gebracht. Aangezien zelfgeschreven testen voor sommige gebruikers niet haalbaar zijn, voorziet New Relic standaard enkele testconfiguraties. Een groot voordeel van Synthetics is dat het naadloos integreert met de APM-monitoring, waardoor men onmiddellijk kan inzoomen op de probleemoorzaak.

Het volgende item was APM-monitoring. Hoewel Starring Jane hier al gebruik van maakt (om error rates gedetailleerd te bekijken, key transactions te definiëren, uitgebreide SQL analyses door te voeren … ) kregen we toch enkele mooie nieuwe features voorgeschoteld. Zoals de mogelijkheid om deployment markers door te geven aan New Relic en daarbij een change log in te lezen, zodat je op de timeline onmiddellijk ziet of het plotse performantieprobleem gelinkt is aan een deployment en welke change de oorzaak kan zijn. Je krijgt nu ook een volledige service map van je architectuur, met metrics per onderdeel en service.

De avond werd afgesloten met de voorstelling van de BI-tool Insights, een real-time analyseplatform waar je via een query-taal gemakkelijk data kan opvragen. Hiermee bouw je custom dashboards (of exporteert ze naar je favoriete metrics tool), waarbij je alerts kan definiëren wanneer een grens overschreden wordt. Een functionaliteit die je elders ook vindt, maar die dankzij de integratie met andere modules net iets aantrekkelijker is in New Relic.

Kortom, een leerrijke avond die ons deed popelen om de nieuwverworven kennis in de praktijk om te zetten.
Want uiteindelijk wil een Jane de klant de best mogelijke oplossing aanbieden!