13 juni 2017

De kracht van co-creatie

Co-creatie. Alweer zo’n hip marketing begrip dat je overal om de oren gesmeten wordt. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken op onze website. Maar als je mensen vraagt naar de betekenis van deze term, hebben ze niet altijd een antwoord klaar. Iets met samenwerken hoor je dan. Inderdaad ja, het is iets met samenwerken. Maar daar houdt het niet op.

Co-creatie wil zeggen dat je samen met je klant, doelgroep of eindgebruiker een product of dienst ontwikkelt. Consumenten worden met de dag kritischer. Zijn ze ontevreden over je product of service? Dan zal jij dat samen met de rest van de wereld kunnen lezen op social media.  En we moeten je natuurlijk niet meer vertellen wat de impact van een slechte review is. Luisteren is dus de boodschap. Maar luisteren is slechts een eerste stap richting co-creatie. Wij bij Starring Jane geloven heel erg in Co-creatie en werken gedurende het hele proces nauw samen met onze klant die we persoonlijk liever als partner omschrijven.

Starring Jane & you

Als digital agency lossen wij de digitale problemen van onze partners op. Dit proberen we steeds te doen door nauw samen te werken. Er is niemand die zijn verwachtingen, doelstellingen of problemen beter begrijpt en kan formuleren dan de klant zelf. Daarom vinden we het belangrijk te luisteren en uiteindelijk samen naar een eindresultaat te werken. Want een uurtje luisteren naar de noden van zijn klant kan iedereen. Het is pas nadat je de problemen hebt vastgesteld dat de uitdaging van het samenwerken begint. Tijdens het proces zetten we volop in op één-op-één communicatie. Zo blijven onze partners van elke stap op de hoogte. Digitaal co-creëren, en dat op lange termijn. Een proces van continue optimalisatie, geïnspireerd door het idee van design thinking, dat we nog elke dag verfijnen. Een uitdaging die wij elke keer opnieuw aangaan. En dat brengt keer op keer voordelen met zich mee:

  • Resultaatvoordeel: Wanneer we bijvoorbeeld een website ontwikkelen weten we perfect wat de wensen en behoeften van de andere partij zijn. Ook tijdens het proces zitten we samen om te evalueren. Zo worden uiteindelijk keer op keer goede resultaten afgeleverd waar iedereen tevreden mee is.
  • Kostenvoordeel: Er moeten natuurlijk kosten gemaakt worden om tot een mooi resultaat te komen maar door de productieve samenwerking zal het prijskaartje op lange termijn voordeliger zijn. Wanneer er niet genoeg op co-creatie wordt ingezet ontstaan er vaak misverstanden en communicatiefouten. Stel dat wij niet perfect zouden weten er verwacht wordt. Dit zou ongetwijfeld leiden tot tijdverspilling, onnodige uitgaven en uiteindelijk tot een duurdere rekening.
  • Klantrelatievoordeel: Zoals hierboven vermeld leidt een gebrek aan het co-creëren snel tot misverstanden. Dit brengt op zijn beurt dan weer frustraties met zich mee en verziekt de klantrelaties.
  • Motivatievoordeel: Alle betrokken partijen in het ontwikkelingsproces hebben hetzelfde einddoel. Dit zorgt voor motivatie en heeft een positief effect op de samenwerking. Verder kunnen alle partijen ook geïnspireerd worden door elkaar en kunnen er ideeën uitgewisseld worden.

Een continu proces

Wanneer we bij starring Jane een website, een webshop of een ander digitaal product afleveren houdt het voor ons niet op. We blijven alle projecten opvolgen en sturen bij waar nodig. We leiden onze klanten ook op zodat ze op termijn zelf kunnen bijsturen maar we blijven steeds beschikbaar om zaken te optimaliseren of voor een leuke babbel.

 

Contacteer onze Janes

Overtuigd van onze aanpak? Of wens je wat meer informatie? Neem gewoon even contact met ons op en één van onze Janes beantwoordt met plezier al jouw vragen. Wie weet wordt het wel het begin van een mooi digitaal project.