Joyce De Schamphelaere, 4 juni 2019

Inbound marketing: laat de klant het initiatief nemen

Social media advertenties, reclamefolders, display ads…Consumenten worden er dagelijks ongevraagd mee bestookt. Hoog tijd dus om deze frustraties te doorbreken! Om bij je doelgroep in het oog te springen, dien je interesse op te wekken. En dat kan eenvoudiger dan het lijkt: maak kennis met inbound marketing! Wil jij jouw doelgroep zelf het initiatief laten nemen om klant te worden? Neem dan zeker een kijkje naar onderstaande stappen!

#1 Trek de aandacht

Om in het oog te springen bij je doelgroep, moet je inzetten op waardevolle content. Met relevante content wek je niet enkel interesse op, je creëert ook vertrouwen rond je merk. Inbound marketing lijkt dus op content marketing, maar inbound marketing maakt het verschil doordat de focus op context ligt. Inbound marketing zorgt ervoor dat de juiste content op het juiste moment bij de juiste persoon in het oog springt. Of anders gezegd: wanneer je doelgroep ernaar op zoek is.

Je kan hierop inspelen door een contentstrategie uit te denken, wat zorgt voor autoriteit in je zoekresultaten. Door slimme inbound technieken zoals blogs, zoektermen en social media advertenties te gebruiken, trek je de aandacht van je doelgroep. Heb je een blog op je website? Promoot deze dan zeker via sociale media. Zo kan je altijd analyseren welke content goed óf minder goed aanslaat bij je doelgroep.

#2 Creëer betrokkenheid

Eens je de aandacht van je doelgroep hebt, wil je uiteraard betrokkenheid creëren. Communicatie met je doelgroep speelt hierbij een belangrijke rol. Communiceer dan ook via de favoriete kanalen van je doelgroep. Of dit nu via e-mail, chatbot of livechat is, het is aan jou om hierop in te spelen. Want vergeet niet: conversaties en interactie zijn cruciaal om een duurzame relatie op te bouwen met de klant.

Vergeet zeker ook het belang van je conversietools niet. Met conversietools bedoelen we je call to actions, formulieren en landingspagina’s. Door conversietools te gebruiken kan je informatie verzamelen over je websitebezoekers, of beter gezegd; over je potentiële klanten. Vermeld deze informatie dus zeker in je CRM-systeem zodat je elke fase van de customer journey kunt personaliseren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door e-mail automation te gebruiken, wat ongetwijfeld hogere conversies oplevert. Stel jezelf hierbij de vraag of het écht de moeite is om je tijd en energie te steken in het ontwerpen van een volledige flow die klanten moeten doorlopen. Wanneer je bijvoorbeeld een éénmalige campagne wilt opvolgen, doe je dit misschien beter gewoon manueel. Even efficiënt en je wint er veel tijd mee. 

#3 Stimuleer klantenbinding en klantentevredenheid

Eenmaal je een lead via slimme inbound technieken kan omzetten naar een klant, is het uiteraard belangrijk dat deze klant ook klant blijft. Via inbound marketing kan je 1-op-1 relaties creëren die een blijvende impact hebben op je klant en je merk. Dit doe je door van in het begin in te zetten op vertrouwen, want vertrouwen vormt de basis van je relatie met de klant. 

Om klantenbinding te stimuleren, kan je tal van slimme inbound technieken toepassen. Stel: je klant downloadt iets op je website. Hierop kan je inspelen door een automatisch mailtje te sturen waarin je je klant bedankt voor het downloaden én een link naar gelijkaardige content. Dit kan bijvoorbeeld een link naar een gerelateerde blogpost zijn.

Ook bij de laatste stap is het CRM-systeem erg belangrijk. Op die manier weten je collega’s van het sales team exact wat er bij je klant speelde en in welke context. Zo toon je niet alleen dat je bedrijf intern communiceert, maar vermijd je ook frustraties bij de doelgroep. Want geef nu toe, wie wil zijn verhaal telkens herhalen wanneer hij of zij wordt doorverwezen naar je collega?

Tot slot is het ook belangrijk dat je klanten als het ware ambassadeurs van je merk worden. Dit kan je stimuleren door verschillende content technieken te gebruiken, afhankelijk van wat je doelgroep verkiest. Dankzij de Net Promotor Score kan je nagaan in welke mate de bezoekers van je website of blog je content zouden aanbevelen aan hun familie en vrienden. Dit is een score van 0 tot 10, waarbij bezoekers die een score geven van 9 of 10 gezien worden als ambassadeurs van je merk.

Klaar voor inbound marketing?

Wil jij bij je doelgroep in het oog springen en leads converteren naar vaste klanten? Dan is inbound marketing de oplossing! Dankzij inbound marketing trek je niet alleen de aandacht, je creëert ook betrokkenheid met de doelgroep door in elke situatie relevante en waardevolle content aan te bieden. De manier dus om klantenbinding en klantentevredenheid te stimuleren! We hopen dat we jou alvast op het goede pad hebben gezet met bovenstaande tips. Geraak je er toch niet aan uit en wil je graag onze hulp? Contacteer gerust één van onze Janes.