6 februari 2018

Wat je hebt gemist op Future of Marketing 2018

Op dinsdag 23 januari 2018 vond de eerste editie van Future of Marketing plaats in Brugge, een evenement georganiseerd door marketingstudenten van de Hogeschool Howest. Het was de ideale gelegenheid voor studenten, alumni en marketing professionals om te netwerken en bij te leren op vlak van marketing en technologie. Op Future of Marketing werden drie onderwerpen aangekaart, namelijk technologieën, social branding en disruptive selling. Future of Marketing logo

Nieuwe technologieën onder de loep

Nieuwe technologieën worden razendsnel ontwikkeld. We kunnen zelfs stellen dat we in een wereld leven waar technologie onmisbaar geworden is. Na het welkomstmoment beet Wim De Laet van Snackbytes de spits af met een spreeksessie over hoe je als bedrijf kan omgaan met deze snelle technologische evoluties.

Gisteren en vandaag: digital & mobile

In het begin hechtten bedrijven vooral belang aan hun ‘digital first’. Online aanwezig zijn is tegenwoordig een must, ook voor kleine zelfstandigen. Niet alleen om gemakkelijker gevonden te worden, maar ook om een (nog) betere service na verkoop te kunnen garanderen. Klanten verwachten nu eenmaal een snelle reactietijd, zelfs op sociale media.

De dag van vandaag komt daar ‘mobile first’ nog bij. Bezoekers verwachten dat je website er goed uitziet én zonder problemen functioneert op verschillende platformen (desktops, tablets, smartphones, etc.). Bovendien moet je als bedrijf inspelen op de veranderde voorkeuren van je doelgroep. Zo worden video’s vaker bekeken dan afbeeldingen en moet je boodschap in drie seconden duidelijk zijn. Verder wordt ook microtagging (de focus op een specifieke doelgroep) steeds belangrijker, aangezien 71% van de consumenten voorkeur geeft aan persoonlijke advertenties.

Met onze neus richting de toekomst

Met de opkomst van artificiële intelligentie (AI) gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open. Denk maar aan Digital Genious die in samenwerking met KLM een systeem met AI technologie ontwikkelde om de customer service van KLM te verbeteren. Dankzij automatische antwoorden kon KLM haar tijd beter benuttigen om de service nog verder te optimaliseren. Bekende termen binnen deze technologie zijn Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Het nieuws ‘in het echt’ beleven, de sterrenhemel bekijken of hologrammen van dieren in je tuin tonen? Het kan! In onze blog met social media trends voor het nieuwe jaar gaan we onder andere dieper in op de mogelijkheden van AR-applicaties.

Chatbots zijn populairder dan ooit. Zo ontwikkelde IBM in samenwerking met The North Face een bot om eenvoudiger het product te vinden dat je zoekt. Stel: je bent op zoek naar een jas voor op skireis. Je beslist om even rond te snuisteren op de website van The North Face en door allerlei vragen te beantwoorden, zoals het gebied waar je naartoe gaat, in welke periode je op reis vertrekt, wat je van plan bent om te doen op reis … krijg je enkele jassen voorgeschoteld. Op basis van het weer, de locatie en andere factoren gaat de bot dus op zoek naar producten die het best bij jouw antwoorden (lees: behoeften) aansluiten. Bye bye tijdsverlies!

 

Verder stijgt het belang van voice search, zoals eerder aangehaald in ons blogbericht met enkele SEO trends voor 2018. Reeds 16% van de bevolking in de US gebruikt assistants zoals Amazon Echo en Google Home. Amazon Echo biedt gebruikers zoekresultaten aan uit Amazon Store, maar voor Google Home ligt het anders. Een zoekopdracht in Google levert namelijk heel wat hits op en Google Home haalt enkel de relevantste zoekresultaten aan. Voor bedrijven zal het dus alsmaar belangrijker worden om beter te scoren op vlak van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Ten slotte zien we een toename in het aantal communicatieplatformen of berichtenapplicaties zoals WhatsApp en Messenger. Met WeChat, een applicatie ontwikkeld door het Chinese bedrijf Tencent, kan je bijvoorbeeld berichten versturen, (video)bellen, games spelen, foto’s delen en bewerken met filters én zelfs je rekeningen betalen. Superhandig, toch? De applicatie is momenteel heel populair in Azië en telt al meer dan 300 miljoen actieve gebruikers over de hele wereld.

Een diepere kijk op social branding

De volgende spreker, Chris Demeyere van Punchline, ging dieper in op social branding voor je bedrijf. Hij viel meteen met de deur in huis door te vertellen dat zelfs zijn moeder hem vraagt om haar toe te voegen op Snapchat. Ook bij onze vorige generaties is social media dus trending. Daarnaast is de opkomst en het belang van sociale media in de huidige zakenwereld één van de grootste veranderingen van de afgelopen eeuw, dat weet iedereen. Toch weten heel wat bedrijven niet hoe ze een effectieve social media strategie kunnen opzetten.

Een social media plan maken, hoe begin je eraan?

We willen allemaal meer uit social media halen, maar hoe ga je nu aan de slag om een community op te bouwen? Hoe slaag je erin om top-of-mind te blijven? Hoe ga je van start om meer leads te genereren? En wat met creativiteit? Een tip: begin altijd bij het begin. Social media marketing helpt om je doel te bereiken, maar eerst heb je een doordacht social plan nodig.

#1: Definiëren van je objectieven

Begin altijd met het definiëren van je objectieven of doelen. Je moet namelijk weten waarvoor je social media wil inzetten. Objectieven zijn bijna altijd gebaseerd op acquisitie, retentie of branding. Retentie is hierbij een zeer belangrijke factor, want je klanten behouden zorgt uiteindelijk voor acquisitie van nieuwe klanten. Plan ook zeker een audit in waarbij je je huidige content en concurrenten in beeld brengt.

#2: Bepalen van je doelpubliek

Na het opstellen van je objectieven moet je bepalen naar welke doelgroep je je boodschap wil richten. Het is beter om meerdere kleine doelgroepen aan te spreken in plaats van één grote massa. Nichemarkten hechten namelijk belang aan je producten en/of diensten en gaan anderen net overtuigen om ook bij jou aan te kloppen!

#3: Onderzoek doen naar de juiste kanalen

Ziezo, je weet waar je naartoe wil werken en wie je wenst te bereiken. Maar welke kanalen ga je inzetten? Een veelgemaakte fout die bedrijven maken is dat ze zo veel mogelijk kanalen willen inschakelen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Beter is om te focussen op die kanalen waar je doelgroep effectief aanwezig is. Zo zal je heel wat tijd uitsparen én zal je een hogere ROI hebben.

#4: Bepalen van je strategie en tactiek

Een volgende stap is bepalen welke aanpak je zal hanteren om je doel te bereiken. We zien steeds meer verschijnen op social media, maar toch kijken we minder. We filteren als het ware de informatie die we te zien krijgen op basis van wat we leuk vinden. Facebook besefte dit maar al te goed en toont aan de hand van haar algoritme enkel nog de meest relevante inhoud aan gebruikers. Dit heeft als gevolg dat bedrijven alsmaar meer concurreren om aandacht en dat ze dus vaker kiezen voor social advertising.

#5: Creëren van content

Hoe ga je nu de aandacht van je doelpubliek trekken? Door content te creëren die jouw doelgroep als waardevol beschouwt! Denk bijvoorbeeld aan interessante blogartikelen, how-to video’s, e-books … Bovendien is het altijd een goed idee om een soort kalender op te stellen waarin je al deze content opneemt, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je wanneer wilt posten. Heb je geen inspiratie of zie je hier geen beginnen aan? Wij helpen jou heel graag met het opstellen van een contentmarketingkalender! Blijf trouwens op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen social media door een kijkje te nemen in ons blogbericht “5 social media trends voor 2018”.

Marketing of a disruptive brand

Iedereen kent Uber wel. Je weet wel, die app waarbij je jouw bestemming kan ingeven en er na enkele minuten een chauffeur voor je deur staat. En het handige van al: je kan gewoon betalen via de app zelf. Gedaan met ‘oeps, I’m out of cash’ momenten! Klaas Willaert, marketingmanager van Uber Belgium, vertelde wat meer over het ontstaan en de groei van Uber.

Uber app

Wat met al die auto’s?

Heel wat gezinnen beschikken over meerdere auto’s en steeds meer mensen gaan in steden wonen. Het gevolg? Problemen zoals luchtvervuiling en een tekort aan parking stapelen zich op. De vraag is dus of iedereen wel een auto nodig heeft? Kortweg gezegd: neen! Uber was born …

Uber & marketing

Puur traditionele marketing? Toch maar niet. Uber legt veel liever de focus op het creëren van een unieke belevenis, een écht wow-effect. Op die manier delen mensen vanzelf hun ervaringen met anderen (ook wel gekend als word of mouth communicatie). Daarnaast trekt Uber nieuwe gebruikers aan door verschillende stunts te organiseren. Denk maar aan een autoritje met een bekend persoon of een helikoptervlucht naar een festival.

 

Building business isn’t building a brand

Ieder van ons weet ondertussen wel dat Uber niet altijd in positief daglicht heeft gestaan. En daar willen ze wat aan doen. Uber wil namelijk verderbouwen aan een optimale gebruikerservaring en een positief imago. Want building business isn’t building a brand!