Joyce De Schamphelaere, 15 april 2019

Growth hacking voor jouw bedrijf? Het kan!

Met weinig budget duurzaam groeien? Het kan dankzij growth hacking! Onze Janes maakten een tijdje geleden kennis met deze hacker mindset tijdens een leerrijke growth hacking workshop gegeven door Nick Vinckier, senior consultant social & growth bij Duval Union Consulting. Ontdek hieronder waarom growth hacking een must do is voor jouw bedrijf en hoe wij dit aanpakken.

#1 Growth wat?

Growth hacking doet je misschien denken aan hacking, cracking, computercriminaliteit … maar dat is het zeker niet. Het is ook geen gouden platform, magie, SEO of SEA. Maar wat is het dan wel?

Growth hacking is een mindset, een continu proces van testen en experimenteren om nieuwe, efficiënte, repliceerbare en schaalbare tactieken te ontdekken die je bedrijf tot het hoogtepunt van duurzame groei brengen.

Éen van de grootste misvattingen over growth hacking, is dat het growth hacking proces enkel voor grote bedrijven met hoge budgetten van toepassing is. Gelukkig is dit een fabeltje! Wist je dat growth hacking zelfs erg populair is bij start-ups, juist omdat je met de inzet van een beperkt budget veel resultaat kunt boeken?

#2 Experimenteren & analyseren

Momenteel vissen we allemaal in dezelfde, digitale vijver. Bij growth hacking is het belangrijk om te brainstormen over kleine hacks om zo de vooropgestelde doelstellingen te realiseren. Geef je belangrijkste ideeën prioriteit volgens hun impact op de omzet.

Het continu analyseren van deze kleine experimenten laat snel zien of de boodschap is aangekomen bij de doelgroep en of die effectief heeft gesmaakt. Zo kun je telkens analyseren welk kanaal het beste werkt, zodat je op basis daarvan je budget optimaal kunt inzetten. Een negatieve test? No worries! Dit is juist dé belangrijkste les om uit te leren. Hou dus zeker de resultaten van al je experimenten bij!

#3 Teamwork

Traditionele marketeers én developers hebben niet de tijd of de specifieke skills om het bedrijf snel te laten groeien. Stel dus je growth team samen! Growth hacking is meer dan enkel marketing en development.

Het ultieme growth team bestaat uit een psycholoog, een creatieveling, een analist én een developer. Zet dus in op een growth team, want de ultieme growth hacker bestaat niet!

#4 Succesvolle growth hacks

Er zijn tal van bedrijven die groot werden dankzij growth hacking. Denk maar aan LinkedIn, Dropbox, Paypal, …

De belangrijkste growth hack van LinkedIn was het stellen van de vraag “Waar werkte u vroeger?” aan nieuwe gebruikers. Zo nam het aantal paginaweergaven op LinkedIn toe en werden profielen van gebruikers rijker met meer werkposities.

Ook Dropbox werd groot door growth hacks toe te passen. Zo ontving je als gebruiker 500 MB extra opslag bij het doorverwijzen van een vriend(in). De manier om je klantenbestand te boosten!

Het activeren van gebruikers met een incentive kan een cruciaal onderdeel van je succesverhaal zijn. Paypal begreep dit concept en begon bij elke aanmelding aanvankelijk $ 20 te geven. Toen het er eenmaal goed uit zag, verlaagden ze het tot $ 10, dan $ 5 en uiteindelijk tot niets.

#5 En nu … aan de slag!

Hoe begin je nu te experimenteren met kleine hacks? Een handige tool is het (A)AARRR-model, wat staat voor awareness, acquisition, activation, revenue, retention & referral. Op basis van dit model kan je nadenken welke tactics je kan inzetten om een duurzame groei te realiseren.

Vraag je eerst af welke kanalen je doelgroep drijft om tot actie over te gaan. Denk hierover goed na, want dit is dé trigger voor een websitebezoek. Eens ze naar jouw website surfen, ligt de focus op user experience. Door na te gaan hoeveel pagina’s je bezoekers bekijken, en hoe lang ze op de pagina blijven, kan je nagaan hoe effectief je kanaal is.

Het is ook belangrijk om de verdere acties van je bezoekers, zoals het inloggen op je website, een score te geven. Zo kan je perfect de betrokkenheid van je gebruikers opvolgen. Maar hoe komt een bezoeker terug? Deze strategie is voor elk bedrijf anders. Het is vooral cruciaal dat je bezoeker terugkomt en de waarde van jouw product/dienst ziet. Eens je bezoeker waarde hecht aan je product/dienst, is de kans groot dat hij jouw website aanbeveelt.

Wil jij ook duurzaam groeien?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen met jouw groeitraject? Neem gerust contact met ons op. Onze Janes helpen je graag verder.