Diederik Vlerick, 17 februari 2017

Google Analytics gebruiken: Starring Jane helpt u op weg

Google Analytics gebruiken? Uiteraard! Het is namelijk één van de tools die ons creative digital agency inzet om meer inzicht te krijgen in de online projecten van klanten. Dat inzicht kunnen we dan weer omzetten in werkbare tips, of gebruiken om die projecten te finetunen. Omdat wij die knowhow niet voor onszelf willen houden, organiseren wij regelmatig interactieve workshops rond Google Analytics, waarin we onder meer deze tool toelichten en een demo geven. Op die manier kunt ook u uw digitale projecten optimaliseren in termen van conversatie, conversie, transactie, enzovoort. De sessie van januari 2017, geleid door Diederik Vlerick, was een groot succes. Het maakte de deelnemers meer dan ooit bewust van de doelen, de funnel en het bepalen van concrete meetpunten binnen hun website of webshop.

google analytics

Belangrijke termen in Google Analytics

De sessie startte met een business case, gevolgd door een overview van de basiselementen in Google Analytics, met toelichtingen van termen als ‘events’ (gebruikersinteracties met content op een webpagina of een scherm die afzonderlijk kunnen worden bijgehouden), ‘segmentering’ (datagroepering op basis van allerlei parameters) en ‘flows’ (het traject dat een bezoeker aflegt op uw website, met het eventuele moment waarop hij afhaakt).
Ook werden belangrijke aandachtspunten tegen het licht gehouden, zoals audience (wie bezoekt uw site?), acquisition (waar komen die bezoekers vandaan?), behavior (wat komen ze doen op uw site?) en conversions (wat werkt en wat niet?). Allemaal vragen die een werkbaar antwoord kregen.

Adword-account en Google Tagmanager

De sessie van januari maakte ook duidelijk hoe een Adwords-account kan gekoppeld worden en op die manier betere segmentering mogelijk maakt. Hetzelfde geldt voor e-commerce: een tracking code zorgt er in dat geval voor dat de transacties in Google Analytics terechtkomen en dus kansen tot segmentering biedt (wie koopt, wie haakt af … ). Ook Google Tagmanager werd toegelicht, dat het beheren van tags op een website een stuk gemakkelijker maakt.

Tevreden deelnemers? Snel gevonden!

Veel liever dan de loftrompet zwaaien over onze knowhow, laten we de deelnemers zelf aan het woord. Een greep uit de reacties:

  • “De Google Analytics-sessie was een goede wake-up call: die gaf aan dat er zoveel te ontdekken is en moedigt aan dit ook effectief te doen.”
  • “Dit was een heel nuttige workshop, waarin ook de uitleg over dashboards van pas zal komen.”
  • “Een interessante en goede funnel-oefening, die je aan het denken zet.”

Wilt u binnenkort ook Google Analytics gebruiken? Dan is deze sessie misschien iets voor u. Houd zeker onze kalender in de gaten voor updates. Voor meer praktische informatie kunt u ons altijd contacteren.