Lisa Roeyaert, 17 juni 2019

Haal de juiste gegevens uit Google Analytics

Google Analytics gebruiken? Uiteraard! Het zou zonde zijn om deze gratis tool niet volop in te zetten. De inzichten die voortkomen uit het correct lezen van bezoekersdata kunnen worden omgezet in werkpunten. Op die manier is het mogelijk jouw digitale projecten te optimaliseren in termen van conversatie, conversie, transactie, enzovoort. Het maakt je bewust van de doelen, de funnel en het bepalen van concrete meetpunten binnen jouw website of webshop.

google analytics

Correcte implementatie van een Google Analytics account

Als Google Analytics (GA) niet op de juiste manier geconfigureerd is voor jouw website, wordt het natuurlijk moeilijk om de gegevens correct af te lezen. Voor elk project dat Starring Jane lanceert, implementeren we de juiste code, zodat je de gegevens van elke afzonderlijke pagina kan analyseren. Indien nodig stellen we verschillende weergaves in voor jouw project, of koppelen we een Adwords-account aan jouw account. Op die manier wordt een betere segmentering mogelijk gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld de resultaten van één bepaald gedeelte van je project duidelijk in kaart brengen.

Dit is de eerste stap.

Het GA dashoard van nabij bekeken

GA biedt standaard volgende info:

  • Reatime – wil je weten wat er nu, op dit moment, op je website gebeurt, dan moet je hier zijn. Heb je bijvoorbeeld net een campagne gelanceerd en wil je het resultaat hiervan bekijken, dan zal je deze info hier terugvinden.
  • Doelgroep – hier vind je enkele basisgegevens over jouw bezoekers terug. Hoeveel unieke bezoekers heb je gehad in een bepaalde periode? Hoe vaak komen ze terug naar jouw website? Hoeveel pagina’s bekijken ze gemiddeld? Maar ook: uit welke regio komen ze? Met welk toestel bezoeken ze je website en welk operating system gebruiken ze?
  • Acquisitie – hieruit kan je vooral afleiden waar je bezoekers vandaan komen. Komen ze direct via Google? Via een andere website? Via social media kanalen of advertenties?
  • Gedrag – wat doen mensen eenmaal ze op jouw website zijn? Welke pagina’s bezoeken ze? Hoe lang blijven ze hangen? Naar waar klikken ze door?
  • Conversies – heb je bepaalde doelen ingesteld (zie verder), dan kan je hier de resultaten daarvan bekijken. Wanneer je kan afleiden dat er 100 mensen een landingspagina met formulier hebben bekeken, maar slechts 3 personen vulden het formulier in, dan weet je dat je moet bijsturen.

Doelen instellen

Elk webproject is anders. Het doel van een website kan bijvoorbeeld zijn om zoveel mogelijk inschrijvingen op een event te genereren, terwijl een webshop alles in het werk stelt om te converteren. Afhankelijk hiervan is het belangrijk om een bepaald doel in te stellen in je GA account. Doe je dit op de juiste manier, dan vloeit er een schat aan informatie uit voort, die je in staat stelt om verder te optimaliseren op basis van een bepaald zoekwoord, landingspagina’s aan te maken enzovoort.

Enkele concrete voorbeelden

Heb je een zoekfunctie op jouw website? Analyseer dan de interne zoekopdrachten op je site en je weet meteen waar jouw bezoekers van wakker liggen en welke pagina’s je dient te optimaliseren of aan te maken. Wil je weten hoe vaak een eenvoudig contactformulier werd ingevuld op jouw site of hoe vaak een bepaald document gedownload werd? Ook dit kan je makkelijk zelf doen via de vooraf ingestelde doelenconfiguraties die Google voorziet, of door het maken van slimme doelen. Belangrijk hier is dat je jouw doelen een duidelijke naam geeft, en dat je zorgt voor een unieke bestemmings-url. Na het invullen van een formulier op je website is het dus belangrijk dat men op een unieke bedankingspagina terechtkomt, en dit voor elk forumlier apart.

Dashboards op maat opmaken

Welke jouw doelen ook zijn, het is belangrijk dat je ze op een overzichtelijke manier kan aflezen. Daarom is het nuttig om een persoonlijk dashboard op te maken, en niet af te gaan op de standaard interface van GA. Dit dashboard kan je voor iedere gebruiker afzonderlijk instellen. Bekijk hier hoe je dit kan doen. Nog een tip: om de bezoekersdata top of mind te houden, kan je ervoor kiezen om bepaalde data in PDF vorm op wekelijkse, maandelijkse… basis naar jezelf (of anderen) te mailen.

En tenslotte: optimaliseer je website of -shop

Het verzamelen en doorgronden van de informatie uit GA doe je natuurlijk niet voor niets. Om jouw doelen steeds beter te kunnen behalen, is het nodig ze op de juiste manier te interpreteren. Die interpretatie kan leiden tot een andere copy op een bepaalde pagina, het aanpassen van de navigatiestructuur, het vereenvoudigen van een formulier of het opstarten van een complete campagne met landingspagina. Wat je ermee doet, is aan jou.

Dit artikel helpt je al een eind op weg om GA te gebruiken. Maar je kan hiermee nog veel verder gaan. Zo zijn er specifieke technieken voor A/B testing wanneer een bepaalde pagina niet het beoogde doel behaalt, kan je via Google Tag Manager bepaalde tags toevoegen aan urls van externe campagnes zodat ze ook in jouw statistieken terechtkomen enzovoort. Contacteer ons gerust, we geven je er graag meer uitleg over.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het correct instellen van je GA account, het optimaliseren van je website of -shop of het maken van duidelijke dashboards? Wil je graag op de juiste manier jouw data kunnen analyseren zodat je gericht kan bijsturen? Met onze tips kom je al een heel eind, maar er is nog zoveel meer te vertellen. Wij helpen je graag verder! Contacteer onze activatiespecialisten.