Focus niet op verkoop, maar bied waardevolle informatie aan
Vorig jaar steeg het aantal gebruikers op Facebook tot meer dan twee miljard, en van deze twee miljard gebruikers verzamelt Facebook gegevens. Het is dus een grote bron aan informatie die interessant is voor heel wat bedrijven, bijvoorbeeld voor het opstellen van doelgerichte advertenties.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je een Facebookpagina aanmaakt en er nadien niets meer mee doet. Je moet een volgersbestand opbouwen en interactie genereren. Dit doe je niet door de focus te leggen op pure verkoop, maar door je volgers waardevolle informatie aan te bieden. Post bijvoorbeeld content waaruit ze iets bijleren of inspiratie halen. De mate van betrokkenheid bij je updates hangt namelijk af van het soort content dat je deelt.
Enkele ideetjes:
#1: Laat je volgers zien wat er zich afspeelt binnen je bedrijf. Post bijvoorbeeld niet enkel een foto wanneer je op een beurs staat, maar maak ook een foto of filmpje van de voorbereiding van je stand. Door transparant te zijn en de persoonlijke identiteit van je bedrijf te tonen kunnen je volgers meeleven en zullen ze sneller actie ondernemen.
#2: Stel vragen aan je volgers om meer interactie uit te lokken. Plaats bijvoorbeeld twee producten of diensten in de kijker en vraag hen wat hun favoriet is. Je kan hen dan bijvoorbeeld laten reageren door middel van een reactie onder je post of aan de hand van een emoticon.
#3: Deel interessante weetjes of cijfers mee over je producten, diensten of bedrijf.
#4: Communiceer nieuws en trends binnen je sector om je fans up-to-date te houden van de laatste nieuwtjes.
#5: Speel in op feestdagen en thematische dagen, zoals Sinterklaas, Driekoningen, Dikketruiendag, Internationale Dag van de Fotografie, Internationale Vrouwendag, en zo meer. Het leuke aan deze dagen is dat je out-of-the-box kan denken, wat resulteert in originele posts.
Je volgers betrekken bij je business zal automatisch voor meer interactie zorgen. Wees ook zeker niet bang voor minder goede feedback van klanten. Zowel positieve als negatieve recensies of opmerkingen zijn van onschatbare waarde, omdat je zo de kans krijgt om nog beter te worden. Hoe je daarmee omgaat, kan je terugvinden in ons blogartikel ‘To Facebook or not to Facebook?’. Daarnaast mag je zeker wat humor gebruiken in je communicatie, maar overdrijf niet. Facebook is wel een informeler kanaal, maar je wil uiteraard nog altijd professioneel overkomen.