Kevin Braem, 18 november 2016

Disrupting technology en Microsoft: enkele ontwikkelingen

disruptive technology hololens

Microsoft zet de komende jaren volop in op disrupting technology: baanbrekende technologie die de industrie op zijn grondvesten doet daveren en zowel bedrijven, de wereldeconomie als het leven van consumenten ingrijpend verandert. Microsoft ontplooit hiervoor al zijn expertise in cloud-technologie, Internet of Things, big data, mobile en Automation of Knowledge Work. Op de nopCommerce Days 2016 gaf Valery Jacobs, technical evangelist bij Microsoft, een keynote waarbij hij enkele opwindende ontwikkelingen toelichtte. Zoals de open source HoloLens, een bril die inzet op mixed reality, waarbij je kan ervaren wat de ander op dat moment ervaart, of in interactie zal kunnen treden met virtuele objecten. Baanbrekend hierbij is het gebruik van Windows Holographic, een mixed reality platform op Windows 10 API.

Niet vrezen voor Terminator-scenario

Een ander voorbeeld van disrupting technology is het MS bot framework, dat interageert met platformen als Slack, Skype of Whatsapp. Die bots (Murphy bot, Face bot … ) zullen via een chatbox ook rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren en zo het leven van de gebruiker gemakkelijker maken.
Nog een ontwikkeling waar Microsoft op inzet, zijn de blockchains, waarmee bedrijven directe en geverifieerde transacties kunnen maken en zo hun processen stroomlijnen. Dankzij de cryptografische beveiliging zijn banken als tussenpersoon niet langer nodig bij dergelijke transactie. Blockchains kunnen ook in de muziekwereld worden ingezet, bijvoorbeeld door tags aan songs toe te kennen.

Tenslotte had Jacobs het nog over lerende processoren, die stilaan de capaciteit van het menselijke brein beginnen te benaderen. Hij stelde evenwel meteen het publiek gerust door te stellen dat die processoren geen instinct hebben en dus normaal gezien de wereld niet zouden mogen overnemen zoals Skynet dat in The Terminator deed.

 

Cloud service via Azure en andere nieuwigheden van Microsoft

Microsoft is daarnaast druk bezig met een herpositionering. Het bedrijf wil zich niet langer profileren als ‘predator’, maar als teamplayer en challenger. Mede daarom gaat Microsoft steeds vaker open source werken. Het bedrijf wil zijn cloud solution Azure ook inzetten als (disrupting?) service. Jacobs gaf het voorbeeld van een bril waarmee blinden via een eenvoudige druk op een knop foto’s kunnen maken. Die worden naar de cloud gestuurd en daar gescreend op leeftijd, gezicht, geslacht … , waarna de persoon in real time via oortjes te weten komt wat of wie hij op dat moment ‘ziet’.

Technologie staat niet stil: het klinkt als een dooddoener, maar in het geval van Microsoft gaat het zeker op.