Diederik Vlerick, 21 maart 2017

Digitalisering troef op vastgoedbeurs MIPIM

Digitalisering zal de komende jaren de vastgoedsector wezenlijk beïnvloeden: dat was één van de kernthema’s van MIPIM 2017, de jaarlijkse, grootschalige vastgoedbeurs in Cannes. Bijgevolg kon Starring Jane niet ontbreken. Niet alleen omwille van dit voor ons heel interessante thema, maar ook omdat wij digitale partner zijn van heel wat vastgoedspelers die op de beurs aanwezig waren. Ook als netwerkmoment was dit dus een uitgelezen kans. In totaal trok MIPIM dit jaar 23.000 bezoekers uit 90 landen, en maar liefst 450 journalisten vonden de weg naar de Croisette in Cannes. Salesmanager Diederik Vlerick vertegenwoordigde er ons bedrijf en kwam terug met heel wat digitale inspiratie voor de toekomst.

mipim

Eén triljoen objecten

Het thema van MIPIM 2017 was ‘New Deal for Real Estate’ en draaide (onder meer) rond de uitdagingen die technologie en digitalisering vandaag aan vastgoed stelde. Zo zal binnenkort maar liefst 1 triljoen objecten met internet verbonden zijn en zullen de data die daaruit worden gegenereerd een invloed hebben op de werking van de vastgoedsector. MIPIM-directeur Filippo Rean verwoordde het zo: “Digitalisering is een grote uitdaging voor de vastgoedindustrie aangezien het veel aspecten ervan beïnvloedt – van investering over het gebouw zelf tot vermogensbeheer.” Voor een digitale partner als Starring Jane liggen hier met andere woorden heel wat kansen.

mipim belgisch paviljoen

Internet of Things

Ook in het Belgisch paviljoen Surreal Estate, dat met de Surreal Estate Staircase zelfs een heuse eyecatcher had die vanop de Croisette te zien was, werden heel wat interessante keynotes rond dit thema gegeven. Bijvoorbeeld over Gent als ‘city of the future’ en Antwerpen dat zich meer en meer als ‘smart city’ wil profileren. Bijzonder boeiend in dat opzicht was de uiteenzetting van architect Koen Matthys over de concrete link tussen vastgoed en Internet of Things (IoT).