Lisa Roeyaert, 13 mei 2019

Een betere interne linkstructuur creëren? Dat doe je zo!

Een goede interne linkstructuur is groot belang voor een optimale gebruikerservaring. Bovendien helpt het ook de SEO of vindbaarheid in Google van je website vooruit. Maar hoe begin je nu met het optimaliseren van je linkstructuur en met welke zaken hou je beter rekening?

Gebruiksvriendelijkheid voorop

Een gebruiksvriendelijke flow is van groot belang voor elke website of webshop. Niks is zo frustrerend als op een landingspagina terechtkomen en niet vinden wat je zoekt. De content op je website moet gemakkelijk te vinden zijn, anders haakt een bezoeker snel af. Je voorziet dus best een duidelijk zichtbare en overzichtelijke navigatie, zodat het voor bezoekers meteen duidelijk is waar ze terecht zullen komen. Zo moeten ze bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen terugkeren naar de homepage, van een detailpagina van een product terug naar de hoofdcatagorie, jou eenvoudig kunnen contacteren, en zo meer. Maak het natuurlijk ook niet té ingewikkeld, zodat je website overzichtelijk blijft.

Idealiter bereik je alle pagina’s binnen je website in niet meer dan twee of drie klikken vanuit de homepage. Als je meteen je weg vindt via de navigatie, kan dit zelfs in meer stappen. In grotere websites is het bijvoorbeeld een goed idee om een breadcrumb of broodkruimelnavigatie te gebruiken. Hierdoor weten je bezoekers snel waar ze zich bevinden op je website.

Bouw je website logisch op

Via de opbouw of hiërarchie van je website deel je aan Google mee wat je website inhoudt en welke pagina’s het meest belangrijk zijn. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat de pagina met hoofdcategorie ‘mutsen’ belangrijker is dan een detailpagina van een bepaalde muts, zodat de hoofdcategorie wordt getoond wanneer een surfer de zoekopdracht ‘muts kopen’ intypt. Door op elke detailpagina te verwijzen naar de hoofdcategorie, zal Google deze hoofdcategoriepagina als een trapje hoger beschouwen.

Het nut van interne en externe links

Google kijkt ook naar de aanwezigheid van links voor het ranken van pagina’s. Zo bekom je onder andere een hogere autoriteit in Google wanneer andere websites naar de jouwe linken. Als je bijvoorbeeld op je homepage links naar belangrijke onderliggende pagina’s voorziet en anderen linken naar je homepage, dan stijgt de SEO-waarde van je volledige website. Let wel dat Google enkel veel waarde hecht aan websites met een hoge betrouwbaarheidsfactor. Deze ‘trust factor’ wordt bepaald door de afstand van je website tot een aantal websites die Google zelf als betrouwbaar beschouwt. Bij deze externe links kan je natuurlijk zelf weinig actie ondernemen.

Interne links daarentegen heb je wel zelf in de hand. Zijn er bijvoorbeeld pagina’s op je website die heel wat klanten overtuigen om tot actie over te gaan? Dan kan je deze pagina’s nog wat meer in de kijker plaatsen aan de hand van interne links. Zorg er natuurlijk wel voor dat alle pagina’s van je website opgenomen worden in de index van Google.

Om zo goed mogelijke resultaten te bereiken met interne links, hou je best rekening met enkele zaken. Eerst en vooral is de anchortekst of naamgeving van je link van belang. Deze sluit best zo goed mogelijk aan op de titel en content van je pagina. Schrijf dus bijvoorbeeld ‘Ontdek meer over een goede interne linkstructuur’ in plaats van ‘Klik hier voor meer informatie’. Bovendien plaats je beter niet te veel links per pagina, aangezien de SEO-waarde verdeeld wordt over de verschillende links. Hierdoor daalt de waarde per link.

Ten slotte houdt Google ook de plaats van je link op de pagina in het oog. Integreer zoveel mogelijk links in de content van je pagina en minder in de header, footer en sidebar. Links in je content worden namelijk als relevanter beschouwd, aangezien ze nauw aansluiten bij de inhoud van de pagina.

Maak gebruik van nofollow en no-index links

Google scant of crawlt je webpagina’s en neemt ze op in een index, maar ook links worden in een lijst bijgehouden. Door een nofollow link te creëren, voorkom je dat de crawler deze link kan volgen. Op die manier wordt geen ranking waarde toegekend aan de link en vermijd je dat minder belangrijke pagina’s, zoals een disclaimer, een hoge SEO-waarde verkrijgen.

Een no-index link voorkomt dan weer dat Google een pagina opneemt in de index. Deze soort links geven wel nog SEO-waarde door en worden bijvoorbeeld ingezet om ervoor te zorgen dat pagina’s niet als sitelink verschijnen in de zoekmachine.

Vond je onze tips interessant?

Klaar om jouw interne websitestructuur aan te pakken? We hopen jou alvast op het goede pad geholpen te hebben met deze tips. Geraak je er toch niet aan uit en wil je graag onze hulp? Contacteer gerust één van onze Janes.