David Bintein, 22 november 2016

Augmented reality en virtual reality: wat is het verschil?

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR): iedereen die met (nieuwe) visuele technologie is begaan, heeft er uiteraard al van gehoord, zeker omdat de fenomenen al een tijdje bestaan. Maar hoe verhouden die twee zich eigenlijk tot elkaar? Het antwoord zit al in de naam verscholen: waar augmented input aan de omgeving toevoegt en die verrijkt, creëert virtual een volledig nieuwe realiteit. Hoe zit dat precies? Breekt één van beide binnenkort definitief door? En wat is het verhaal van mixed reality (MR)? Een korte toelichting bij deze ontwikkelingen, waarvan verschillende spelers hopen dat ze op termijn disrupting worden en dus écht het verschil gaan maken.

Het hoe en wat van augmented reality

AR houdt in dat je naar een fysieke, échte realiteit kijkt, die evenwel wordt verrijkt/aangevuld door computergegenereerde zintuiglijke input, zij het in de vorm van geluid, video, GPS-data, grafieken, tekst … Anders gezegd: er wordt op een werkelijkheid een extra laag aangebracht. Een heel basic voorbeeld daarvan is de recente Pokémon-rage, een relevantere case is Layar Browser, waarbij je je smartphone op een gebouw kunt richten en je op je scherm alle mogelijke informatie krijgt (bouwjaar, verkoopprijs, kenmerken … ).

Virtual reality

Virtual reality

Bij VR wordt een volledig nieuwe, zij het uiteraard 100 procent digitale omgeving gecreëerd – hoewel die vaak is geënt op de fysieke omgeving. Hiervoor zet de gebruiker een bril of andere headset op, die de realiteit genereert. Virtual reality kan op twee manieren worden gecreëerd: via een 360°-camera of met de computer. Bekende voorbeelden zijn keukensimulaties waar u instapt, zodat u een perfect beeld hebt van hoe uw toekomstige ruimte er uit zal zien.

En wat met mixed reality (MR)?

En dan is er nog mixed reality (MR), een soort van AR waarbij de virtuele laag in staat is in real-time te interageren met de realiteit. Een heel opwindend voorbeeld daarvan is de open source en 100 procent untethered HoloLens van Microsoft, die je toelaat om te werken met de virtuele objecten die in de bril op je neus verschijnen. Op die manier zal je bijvoorbeeld op bijzonder realistische manier naar sportwedstrijden kunnen kijken, of als hologram kunnen praten met iemand anders’ hologram via Holoportation. Kortom, heel opwindende mogelijkheden.