David Bintein, 23 mei 2017

Artificiële intelligentie domineert The next web

Op 18 en 19 mei was Amsterdam the place to be voor liefhebbers van technologie. 15.000 techneuten van over heel de planeet zakten af naar de Westergasfabriek in het hartje van Amsterdam om er The next web conference bij te wonen. De sprekers waren niet van de minste. Founders en CEO’s van Hubspot, 9gag, Googledrive en dat is nog maar een fractie van de lange line-up.

Het viel me op dat 2 onderwerpen de editie van 2017 domineerden.  Ten eerste ging het veel over het feit dat bedrijven het moeilijk hebben om verandering binnen de organisatie door te voeren en te blijven innoveren terwijl dit zo belangrijk is in deze tijd. Ten tweede kwam artificiële intelligentie vaak aan bod. Dat laatste is natuurlijk ook enorm aan het groeien de laatste tijd. Robots en chatboxen springen als paddenstoelen uit de grond. Allemaal knappe staaltjes technologie, maar er zijn er natuurlijk enkelen die er met kop en schouders boven uitsteken. Neem nu Watson. Watson is een supercomputer van IBM die artificiële intelligentie combineert met analytische software om optimale “question answering machines” te ontwikkelen, chatboxen dus.

Enjoy your stay at our hotel

Tijdens the next web maakte ik kennis met de Ivy-case. Ivy Werd mede mogelijk gemaakt door Watson. Het is een geautomatiseerd platform voor hotels om zijn gasten te verwelkomen en te helpen. Ivy heeft 3 hoofdtaken:

  1. Ten eerste verwelkomt Ivy de gasten.
  2. Daarna peilt Ivy naar de tevredenheid van de gasten. Op basis van die informatie wordt de robot waar nodig bijgestuurd om de gasten nog beter te kunnen bedienen.
  3. En tenslotte beantwoordt Ivy de typische vragen en verzoeken van gasten waardoor ze niet steeds naar de receptie moeten lopen of bellen en op die manier de wachttijden worden gereduceerd.

De communicatie met Ivy verloopt via sms en 90% van de vragen en verzoeken die naar Ivy gestuurd worden kunnen door Ivy zelf  worden beantwoord, zonder dat het personeel moet ingrijpen. Ivy werd ondertussen al opgemerkt door ketens als Sheraton en Hilton. Hotelmanagers zijn laaiend enthousiast. De tevredenheid stijgt en de negatieve reviews dalen.

Doctor Watson

Ook op gebied van Healthcare heeft Watson al enorme stappen gemaakt. Zo is er IBM Watson for Oncology. De hoeveelheid aan literatuur over kanker is gigantisch en blijft steeds groeien. Artsen zijn vaak dagen bezig met researchen om de juiste diagnose en behandeling voor hun patiënten te bepalen. Waston wil dat artsen meer tijd kunnen steken in het daadwerkelijk behandelen van hun patiënten dan in het doornemen van literatuur door snel de relevante informatie uit de enorme database te detecteren. Watson helpt ook met het selecteren van gepaste behandelingen. Op deze manier wordt er enorm veel tijd bespaard en kunnen patiënten sneller geholpen worden. Watson werd getest door een team van 15 oncologen die permanent complexe cases bestuderen. In 90% van de gevallen kwamen de aanbevelingen van de artsen overeen met die van Watson. Naast oncologie heeft Watson zich ook onder andere al verdiept in het ontwikkelen van medicatie en genetica. Vorig jaar spendeerde IBM nog 1 miljard euro om 30 miljard medische beelden te verkrijgen. Met deze beelden wil men Watson uiteindelijk medische aandoeningen laten herkennen uit X-rays en MRI-scans.