6 december 2017

5 tips om jouw webshop volledig te settelen voor de feestdagen

Vandaag komt Sinterklaas, binnenkort is het Kerstmis … De eindejaarsperiode, het is een dure maand voor ieder van ons. En aangezien alsmaar meer mensen hun cadeautjes online aanschaffen, is het dringend tijd om zelfs nu nog in actie te schieten om nog meer verkopen te realiseren! In dit blogartikel geven we je graag nog enkele handige tips mee om jouw webshop helemaal in ‘the party mood’ te krijgen voor de feestdagen.

Tip 1 om je webshop te optimaliseren

#1: Plaats belangrijke producten of categorieën in de kijker

Wanneer bezoekers online een kerstcadeau willen kopen, zoeken ze vaak op basis van categorieën. Bovendien komen heel wat bezoekers op je webshop terecht via de homepagina. Het is dus een goed idee om belangrijke categorieën of zelfs specifieke producten uit je assortiment te highlighten op je homepagina. Zo begeleid je hen meteen naar het juiste onderdeel op je webshop en kunnen ze eenvoudig de items terugvinden waarnaar ze op zoek zijn. Een duidelijke navigatie is sowieso van groot belang voor een goede gebruikerservaring.

Daarnaast kan het ook zijn dat je webshopbezoekers over de vloer krijgt die nog niet exact weten wat ze wensen te kopen. Deze surfers kan je een extra duwtje in de rug geven door je productaanbod op te delen in thematische categorieën voor de feestdagen. Op die manier worden ze geïnspireerd en hoeven ze niet door je volledige productaanbod te navigeren.

Tip 2 om je webshop te optimaliseren

#2: Steek je webshop en andere kanalen in een leuk kerstjasje

Het online aanbod waaruit consumenten kunnen kiezen wordt steeds groter. Tussen alle concurrentie door moet je dus de aandacht zien te grijpen. Dit kan bijvoorbeeld door je webshop en social media kanalen in een origineel kerstjasje te steken, maar ook door je producten in de kijker te plaatsen met interessante acties. Denk maar aan korting geven op bepaalde artikels uit je assortiment, een leuke winactie bedenken … December is nu eenmaal een dure maand voor iedereen!

Hoe kan je dit nu concreet aanpakken? Eerst en vooral moet je er zeker op letten dat je mooie, scherpe beelden gebruikt. Anders kan je webshop al snel minder professioneel ogen. Gebruik je verder sliders op je website om bepaalde artikels, categorieën of acties in de kijker te plaatsen? Dat vermijd je beter. Vaak scrollen bezoekers meteen naar beneden, gaan ze via de navigatie op zoek naar hun gewenste artikel of zoeken ze het product rechtstreeks op via de zoekfunctie in je webshop, waardoor ze dikwijls maar één beeld hebben gezien. Het is dus beter om je content een vast plekje te geven op de homepagina en een link te voorzien naar een detailpagina.

Wens je toch een slider in je webshop te integereren? Zorg er dan zeker voor dat deze navigatietabs bevat, zodat je bezoekers meteen kunnen zien welke inhoud op de volgende slide aan bod komt.

Tip 3 om je webshop te optimaliseren

#3: Voorzie duidelijke inhoud in zo weinig mogelijk stappen

Zorg ervoor dat je teruggevonden wordt op de juiste zoektermen! Bekijk de teksten op je site nog eens goed en herschrijf ze in functie van de zoekresultaten indien nodig. Het is natuurlijk de bedoeling dat men effectief tot een aankoop overgaat wanneer men jouw site bezoekt. Hoe minder stappen je bezoekers moeten doorlopen om hun gewenste product te bestellen, hoe beter. Zeker wanneer het om mobiele gebruikers gaat. Plaats de belangrijkste aspecten boven de paginavouw van je webshop en zorg voor duidelijke call-to-actions, zodat bezoekers meteen weten wat ze kunnen verwachten. Zo kan je bijvoorbeeld ‘naar winkelmandje’ als term gebruiken in plaats van ‘volgende stap’. Voorzie na elke klik ook relevante en voldoende inhoud die beantwoordt aan de behoeften van je potentiële klant.

Tip 4 om je webshop te optimaliseren

#4: Plaats belangrijke items in de footer van je webshop

Wil je de gebruikerservaring van je webshopbezoekers een extra boost geven? Plaats dan je hoofdcategorieën en eventueel bijhorende subcategorieën in de footer van je webshop. Op die manier kan je bezoekers die doorheen het scrollen van je pagina op geen enkele link hebben doorgeklikt, toch nog overtuigen om eens door je productassortiment te snuisteren. Het biedt hen dus een duidelijk, snel raadpleegbaar overzicht.

Daarnaast zorgt het plaatsen van belangrijke links in je footer voor een betere interne linkstructuur en heeft het dus een positieve invloed op de vindbaarheid van je webshop in Google.

Tip 5 om je webshop te optimaliseren

#5: Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens de check-out

Zoals eerder vermeld is het beter dat je bezoekers hun artikel in zo weinig mogelijk stappen kunnen bestellen. Maar om ervoor te zorgen dat ze hun aankoopproces ook effectief voltooien, zorg je natuurlijk best voor zo weinig mogelijk afleiding of zelfs verwarring bij de check-out. Een navigatiebalk, footer of andere aspecten waardoor bezoekers zich van hun check-out afwenden, zoals een contactformulier, inschrijvingveld voor de nieuwsbrief … kan je dus beter vermijden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het verplicht aanmaken van een account om een aankoop te kunnen voltooien de grootste reden is waarom kopers afhaken tijdens het check-outproces. Voorzie dus eventueel een optie waardoor je bezoekers hun aankoopproces als gast kunnen afronden. Zo vergroot je bovendien de kans op conversie.

Benieuwd naar meer tips?

Wil je graag tips over hoe je jouw webshop kan optimaliseren? Geef ons gerust een seintje. Zo laat je niet alleen jouw kerstboom, maar ook jouw webshop schitteren tijdens de feestdagen! #jinglealltheway