16 januari 2018

5 social media trends voor 2018

Het jaar 2017 is voorbij gevlogen, met trends als het belang van video en mobielvriendelijke content tot artificiële intelligentie (AI) lenzen. Het nieuwe jaar belooft ons gelijklopende, maar eveneens volledig nieuwe sociale intredes. Naast de SEO-trends die we jou in een vorig blogbericht voorschotelden, delen we deze keer graag enkele social media trends voor 2018.

#1: Meer focus op bereik, minder op betrokkenheid

Waar mensen vroeger sceptisch stonden tegenover de ROI van social media, wordt het nu steeds meer gezien als een belangrijk communicatiemiddel. Bovendien werd jarenlang gefocust op de opbouw van een volgersbestand en interactie via organisch bereik, maar sinds 2017 moet het anders. Als bedrijf zal je nu meer op gerichte advertenties moeten inzetten om je gewenste doelgroep te bereiken, waardoor de parameters bereik, frequentie en aantal conversies belangrijker worden dan het aantal likes, reacties en deelacties. De focus ligt nu dus op resultaat, aangezien social media de mogelijkheid biedt om je prestaties steeds nauwkeuriger te meten.

#2: Toename van Augmented Reality (AR)

Iedereen kent wel de gezichtsfilters op Snapchat, Instagram en Facebook. Je weet wel, die leuke dierenoortjes, kroontjes, hartjes, sterretjes en andere layers waarmee je leuke foto’s kan creëren. De feature valt bij heel wat gebruikers in de smaak en biedt dus de mogelijkheid aan bedrijven om originele content te genereren op hun social media kanalen.

Apple ARKit

Het jaar 2017 kende al een enorme opmars van de gegeerde gezichtfilters, en in 2018 zal dit niet anders zijn. Meer nog, Snapchat laat adverteerders zelfs toe om ‘custom filters’ of op maat gemaakte filters te ontwerpen die hun gebruikers over een welbepaalde periode kunnen hanteren. Hier hangt echter wel een hoog prijskaartje aan vast. Uiteindelijk zullen smartphones met gezichtsherkenning, zoals de iPhone X, deze trend alleen nog maar bevorderen.

Naast gezichtsfilters beschikken bepaalde smartphones ook over chips en camera’s die Augmented Reality (AR) ervaringen tot stand kunnen brengen. Momenteel zijn er al AR-applicaties op de markt die je in een virtuele wereld kunnen brengen zonder dat je een AR-bril nodig hebt. Met apps die gebruikmaken van de Apple ARKit technologie kan je bijvoorbeeld virtuele meubelen en andere objecten in je huis plaatsen, het nieuws ‘in het echt’ beleven, de sterrenhemel bekijken, het menselijk lichaam van dichtbij bestuderen, hologrammen van dieren in je tuin tonen, en nog zo veel meer. Het spreekt dus voor zich dat ook sociale media hier binnenkort hun weg in zullen vinden. Denk maar aan het nemen van een foto met een geprojecteerd bekend persoon of bedrijven die hun producten in je huis kunnen weergeven via filters.

#3: Instagram stories en in-platform berichten worden populairder

Na Snapchat kwam ook Instagram op de proppen met stories. Instagram stories zijn nu populairder dan ooit en worden massaal gebruikt via persoonlijke accounts, maar ook steeds meer bedrijven zetten ze in om hun activiteiten te delen. Momenteel beschikt Instagram zelfs over meer dan één miljoen adverteerders die de stories actief gebruiken.

De gemiddelde gespendeerde tijd per dag op Instagram is enorm toegenomen. Niet alleen de korte videofragmenten vallen in de smaak bij gebruikers, ook de mogelijkheid om berichten te versturen via de app zelf wordt erg op prijs gesteld. Bovendien kan je met één klik eenvoudig reageren op een foto of video in een story. Steeds meer mensen maken dus gebruik van deze feature.

Verder neemt ook de merkactivatie toe via andere ‘messaging platforms’, zoals Whatsapp en Messenger, omwille van de persoonlijke aanpak. Dit betekent dat merken hier alsmaar meer tijd en geld in investeren voor het bereiken van potentiële klanten.

#4: Meer bedrijven zetten in op custom chatbots

De chatbot is één van de trends die we wel vaker horen voorbijvliegen. Stel: Je ontvangt honderden gelijkaardige berichten en je moet elk bericht apart beantwoorden. Inderdaad, we hoeven er geen tekening bij te maken. Het leidt tot frustratie én het neemt veel tijd in beslag om alle berichten één voor één te beantwoorden. In dat geval is een chatbot de perfecte oplossing, als combinatie van one-to-one communicatie en automatisatie.

Daarnaast kunnen chatbots worden ingezet voor het creëren van gepersonaliseerde shopervaringen, het verzamelen van informatie, het meedelen van productinformatie, enzovoort. Hierdoor kunnen bedrijven zich focussen op hun business zelf, waardoor ze een hogere productiviteit kunnen realiseren.

Natuurlijk zijn niet alle chatbots hetzelfde. Bepaalde bots werken op basis van vooraf opgestelde regels en kunnen enkel commando’s begrijpen die voorgeprogrammeerd zijn. Ze hebben dus een beperkte functionaliteit. Andere bots werken dan weer op basis van ‘machine learning’, waardoor ze ook aspecten kunnen begrijpen die niet vooraf geprogrammeerd werden. Ze worden als het ware slimmer door gesprekken te voeren.

#5: Video, video en nog eens video

In het jaar 2017 kregen we er niet genoeg van: video content. In 2018 zal deze trend zich verderzetten en worden we als het ware verplicht om aan de slag te gaan met bewegende beelden op social media. Voorbeelden hiervan zijn reverse video’s, animatiefilmpjes en cinemagraphs. Deze soort content zorgt namelijk voor meer interactie. Hieruit volgt dat ook live video groepsgesprekken of digitale hangouts, zoals Google Hangouts en Houseparty, een grotere rol zullen spelen.

Ten slotte zal niet alleen video, maar ook live streaming alsmaar meer de bovenhand nemen. Denk maar aan live beelden van wat er zich achter de schermen afspeelt, spreeksessies op events, interviews, product reviews, en zo meer.

Ben jij klaar voor de social media trends van 2018?

Heb je vragen over de evolutie binnen social media of wil je onze visie over jouw social media aanpak? Geef onze activatie Janes dan zeker een seintje. We delen onze tips graag met jou!