Lisa Roeyaert, 13 november 2018

SEA-optimalisatie: 5 redenen waarom het een must is

Met de opkomst van het digitale tijdperk heb je ongetwijfeld al gehoord van SEA, ook wel zoekmachine adverteren, adverteren op Google of gewoonweg Google Ads (nieuwe naam voor Google AdWords) genoemd. Misschien ben je er zelf wel mee aan de slag gegaan. Maar we hoeven jou uiteraard niet te vertellen dat het een tijdsintensieve job is. SEA-campagnes opzetten is één iets, maar toch krijgen we vaak de vraag van klanten waarom we ook tijd nodig hebben om hun Google advertenties nauwkeurig op te volgen. Ontdek hieronder 5 redenen waarom SEA-optimalisatie een echte must is en hoe we dit aanpakken.

#1: Inspelen op gebeurtenissen

Het belangrijkste is een goede, gestructureerde set-up van de SEA-campagnes. En ja, het moet echt goed zijn. Dan is al een groot deel van het werk gedaan. Bovendien is het optimaliseren van je campagnes anders echt onbegonnen werk. Zo zorgen we ervoor dat alle instellingen meteen juist staan, dat de advertenties volledig en in verschillende varianten zijn opgesteld én dat alle nodige extensies zijn toegevoegd.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je advertenties maandenlang ongewijzigd blijven staan zonder enige aanpassing. Je kan wel instellen dat Google Ads de best presterende advertentie vaker toont, maar het is altijd beter om je advertentietekst af en toe te updaten. Zo spelen we voor onze klanten bijvoorbeeld in op opendeurdagen, seizoensgebonden acties, tijdelijke promo’s, evenementen, en andere.

Sinds kort heeft Google Ads zelfs een extra kop van 30 tekens en beschrijving van 90 tekens geïntegreerd, waardoor deze ruimte nu ook benut kan worden om je boodschap nog duidelijker naar buiten te brengen. Bovendien is ook de eerste omschrijving verhoogd van 80 naar 90 tekens. Deze nieuwe toevoegingen worden wel niet altijd getoond, dus we zorgen er altijd voor dat de belangrijkste boodschap duidelijk is in de standaard kop en beschrijving.

wijzigingen SEA-campagnes

#2: Opvallende wijzigingen controleren

Met je Google advertenties wil je een zo hoog mogelijke CTR (doorklikpercentage of doorklikratio) en zo veel mogelijk conversies genereren, maar je wilt die uiteraard ook behouden. Door regelmatig de prestaties van je campagnes op te volgen, kunnen we snel inspelen op een plotselinge daling in je resultaten. Dit kan op niveau van alle SEA-campagnes, één campagne of een advertentiegroep. Het is zelfs mogelijk om te segmenteren op basis van dag, week, maand, en andere. Verder kunnen we analyseren op welke dagen, apparaten en voor welke doelgroep je campagnes het best presteren.

Waarom er zich plots een daling voordoet, is echter niet altijd gemakkelijk te verklaren. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een extra concurrent die ineens adverteert op dezelfde zoekwoorden, waardoor je een hogere CPC (kost per klik) moet betalen. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de geïmplementeerde code niet meer naar behoren werkt, waardoor niet alle gegevens nog juist worden getrackt in Google Ads en/of Google Analytics.

Daarnaast is een daling van de CTR niet altijd negatief. Dit kan bijvoorbeeld komen door het toevoegen van display campagnes, maar ook door de CPC iets te verlagen. Op die manier zal je gemiddelde positie in de zoekresultaten iets lager zijn.

#3: Kwaliteitsscore van zoekwoorden verbeteren

Om ervoor te zorgen dat jouw advertenties door bezoekers als relevant worden beschouwd, moeten we rekening houden met verschillende aspecten. Voor SEA-optimalisatie houden we dus de kwaliteitsscore in het oog.

De kwaliteitsscore is eigenlijk bedoeld om een algemene indruk te geven van de kwaliteit van je advertenties en hun bestemmingspagina’s. Deze wordt bij elk zoekwoord met voldoende zoekvolume getoond en varieert van 1 tot en met 10, waarbij 1 heel slecht en 10 uitstekend is. De exacte berekeningswijze houdt Google geheim, maar uiteindelijk hangt deze score af van 3 factoren: de verwachte klikfrequentie van de bezoekers, de advertentierelevantie en de ervaring op de bestemmingspagina.

De verwachte CTR of doorklikratio wordt bepaald door de zichtbare URL in je advertentie, de andere campagnes in je account en de historische click-through rate van het ingegeven zoekwoord.

Verder moeten we de ingestelde zoekwoorden of keywords zo goed mogelijk laten aansluiten bij de tekst van je advertenties. Je kan dit dus eigenlijk een beetje zien als SEO. Daarnaast controleren we af en toe de zoektermen van bezoekers, zodat we nieuwe, relevante zoekwoorden kunnen toevoegen aan je SEA-campagnes. Bij SEA-optimalisatie kan het uiteraard ook nodig zijn om zoekwoorden met een laag zoekvolume te verwijderen.

Ten slotte is het belangrijk om de kwaliteit van je landingspagina’s onder de loep te nemen en te optimaliseren. Het is echter niet omdat je betaalt voor een advertentie, dat je niet over een duidelijke websitestructuur en goed geschreven teksten moet beschikken. Bovendien is deze factor enorm bepalend voor het aantal conversies die binnenkomen. De gebruikerservaring staat dus op nummer één voor Google.

Uiteindelijk geldt hoe beter deze 3 factoren, hoe beter je CTR zal zijn en hoe minder je zal moeten betalen voor klikken op je advertenties.

Veiling Google Ads

#4: Biedstrategie in het oog houden

In Google Ads zijn 8 verschillende biedstrategieën beschikbaar. Welke biedstrategieën er bestaan, bespreken we niet uitgebreid in dit artikel. Wel geven we jou enkele voorbeelden mee:

  • Als je niet zozeer gefocust bent op behalen van klikken op je advertenties, maar wel op het vergroten van je merkbekendheid, dan is het beter om te kiezen voor een biedstrategie op basis van vertoningen. Dit kan bijvoorbeeld een kost per duizend vertoningen zijn, of biedingen die worden ingesteld om bovenaan of op de eerste pagina vertoond te worden.
  • Als je vooral verkeer naar je website wenst te genereren zonder dat bezoekers per se actie moeten ondernemen, dan is een biedstrategie op basis van klikken de juiste keuze. Met de strategie ‘klikken maximaliseren’ worden biedingen automatisch aangepast om zo veel mogelijk klikken te verkrijgen, rekening houdend met een maximum kost per klik.
  • Wil je richten op het behalen van conversies? Ook hiervoor zijn meerdere strategieën beschikbaar. Zo kan Google bijvoorbeeld zelf biedingen aanpassen of instellen om zo veel mogelijk conversies te genereren. Dit kan zelfs op basis van hoeveel je wenst te betalen per conversie of behaald doel (doel-CPA), of op basis van een doelrendement op de uitgaven van je advertenties (doel-ROAS).

Hiermee willen we eigenlijk aantonen dat er heel wat mogelijkheden zijn om biedingen in te stellen en dat het niet altijd evident is om meteen de beste biedstrategie te vinden voor jouw bedrijf. Wel vertrekken we natuurlijk steeds vanuit de biedstrategie die het beste aansluit bij de doelstelling die je wenst te behalen met je Google advertenties: vertoningen, klikken of conversies genereren. Conclusie: testen, testen en nog eens testen!

#5: Budget bijsturen

De prestaties van je campagnes hangen niet alleen af van de kwaliteit, maar ook van het budget dat je eraan wilt spenderen. Zo is het mogelijk om voor elke campagne een maximum dagbudget in te stellen of een gedeeld dagbudget voor al je campagnes samen. Dit wil echter niet zeggen dat je elke dag hetzelfde budget uitgeeft. Uiteindelijk zal je nooit meer betalen dan je gemiddelde dagbudget vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal dagen in een maand (30,4).

Door een te laag dagbudget op te geven, kan je klikken of conversies mislopen. Op termijn kan het dus nodig zijn om dit budget bij te sturen. Dit doen we natuurlijk enkel indien de SEA-campagnes reeds goed presteren en mits jouw toestemming. Zo zullen je advertentievertoningen nooit onderbroken worden wegens gebrek aan budget.

Klaar voor Google Ads?

Ben je zelf al met Google Ads aan de slag, maar beschik je niet over voldoende tijd of kennis om jouw SEA-campagnes verder te optimaliseren? Of wil je graag starten met adverteren op Google, maar weet je niet waar de addertjes onder het gras zitten? Laat je SEA-optimalisatie over aan onze specialisten! Zij ontfermen zich graag over jouw digitaal project.